Matevž Govekar do zmage v Turčiji!

Matevž Govekar do zmage v Turčiji!
09.02.2024 AVTOR: DZ, foto: Tour of Antalya

Matevž Govekar je v dresu Bahrain Victoriousa prišel do zmage v drugi etapi dirke po Antalyiji. Govekar je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Matevž Govekar do zmage
Na dirki po Antalyiji, na kateri nastopajo tudi kolesarji Adrie Mobila so že odpeljali drugo etapo. Ta se je začela v kraju Demre, cilj pa je spet gostila Antalyja. Etapa je bila dolga 142 km. Vmesni del je bil precej hribovit, a vendarle ne dovolj selektiven.

Kolesarji so morali premagati najprej vzpon prve kategorije. Dolg je 7,1 km, povprečni naklon pa je 7,2-odstoten. Na vrh so prišli po 55 kilometrih. Postopno vzpenjanje pa se je nadaljevalo in vrh naslednjega kategoriziranega vzpona - dolg je 2,1 km, povprečni naklon pa je 7,2-odstoten - je bil po 90,5 odpeljanih kilometrih. To je bila s 1286 metri tudi najvišja točka etape.

Sledilo je spuščanje in potem skoraj 20 kilometrov ravnine do cilja. Skupno so morali kolesarji po uradnih podatkih premagati skoraj 2500 metrov nadmorske višine. Ubežniki so sicer poskušali presenetiti glavnino. Pet se jih je zbralo v ospredju, a glavnina je zadnje ujela pet kilometrov pred ciljem. Sledila je priprava na sprint in potem sprint glavnine, v kateri je bil najmočnejši in najspretnejši Matevž Govekar.

Kolesar Bahrain Victoriousa je tako slavil prvo zmago v tej sezoni! Kenneth Van Rooy je bil drugi, Henri Uhlig pa tretji. Govekar je po zaslugi odbitnih sekund prišel tudi do majice vodilnega v skupnem seštevku in ima zdaj štiri sekunde prednosti pred Giovannijem Lonardijem. Kolesarjev Adrie Mobila ni bilo v ospredju. Jutrišnja etapa bo odločilna, saj bo na sporedu ciljni vzpon na Tahtali. Gre za 6,9 km dolg klanec z 9,1-odstotnim povprečnim naklonom.

Finn Fischer Black z napadom do zmage
Zelo močno konkurenco so zbrali tudi na dirki prve kategorije Muscat Classic. Al Mouaj Muscat je gostil start, cilj pa Al Bustan. Dirka je bila dolga 174 kilometrov, v drugem delu pa so kolesarji premagali šest krajši vzponov.

Najtežji je bil zadnji na Al Jissah. Dolg je bil 1,1 km, povprečni naklon pa 9,3-odstoten. Vrh je bil po 167,5 kilometrih dirkanja. Trije ubežniki so zaznamovali večji del dirke, potem pe je 50 kilometrov pred ciljem napadel Emil Herzog. Mladenič iz Bore Hansgrohe je ujel ubežnike in ostal dobrih 20 kilometrov pred ciljem sam v ospredju. Imel je dve minuti prednosti in zdelo se je, da mu lahko uspe priti do zmage.

A prej omenjeni zadnji vzpon dneva je bil dovolj zahteven, da ga je vse manjša skupina v ozadju uspela ujeti. Tik pod vrhom vzpona je bil poskus končan. Najbolj zaslužna za to sta bila Fausto Masnada in Antoine Huby iz Soudal Quick Stepa. Sledil je napad Finna Fisherja Blacka iz moštva UAE. Slediti mu ni mogel nihče več in do vrha si je privozil manjšo prednost, ki jo je uspel ohraniti tudi na spustu.

Skupina z nekaterimi sprinterji ga je videla tudi na ciljni ravnini, vendar pa je imel dovolj prednosti, da se je lahko veselil zmage. Sprint za drugo mesto je dobil Luke Lamperti, tretji pa je bil Amaury Capiot. To je bil nekakšen enodnevni uvod v dirko po Omanu, ki se začne jutri. Tam bodo med drugimi nastopali tudi Adam Yates, Fisher Black, Vansevenant, Lamperti, Buchmann, Coquard, Barguil, Ewan, Kristoff ... Gre za petdnevno dirko.

Cavendish do spinterske zmage
Na dirki po Kolumbiji so kolesarji opravili s četrto 182 kilometrov dolgo etapo od Paipe do Zipaquire. Kljub trem vzponom smo videli sprint glavnine, saj so bili ti vzponi v prvem delu dirke. V skupnem seštevku po pričakovanjih ni prišlo do sprememb, tako da je vodstvo ubranil Rodrigo Contreras.

Zato pa je bil na sporedu drugi sprint na tej dirki. Kolesarji Astane so tokrat sestavili nekoliko boljši sprinterski vlak kot v prvi etapi, tako da se je Mark Cavendish, potem ko je svoje delo opravil še Cees Bol, lahko potegoval za zmago. Britancu je uspelo zmagati in premagati Fernanda Gavirio, ki je zmago slavil v prvi etapi. Jutrišnja peta etapa bo zelo zahtevna, saj se bodo kolesarji povzpeli na 2842 metrov nadmorske višine. Cilj bo gostil Alto del Vino. Vzpon je dolg kar 30,2 km. Povprečni naklon pa je 5,7-odstoten.

Neustavljivi Pedersen

Včerajšnji prolog je potekal v prijetnem vremenu. Povsem drugače je bilo v prvi etapi dirke po Provansi. Dež in mraz. V takih razmerah so se kolesarji podali na 157 kilometrov dolgo pot od Aix en Provenca do Martiguesa.

Na sicer razgibani, a vendar ne preveč zahtevni etapi je vodstvo branil Mads Pedersen, ki je na začetku sezone odlično pripravljen in je bil po zmagi v prologu glavni favorit tudi za zmago v prvi etapi. Šesterica kolesarjev - od tega je bilo kar pet Francozov - se je podala v pobeg dneva. A kolesarji Lidl-Treka so bili odločeni, da skupino ujamejo in Pedersenu omogočijo možnost za zmago.

Pet kilometrov pred ciljem je bilo pobega konec in sledil je boj za sestavo sprinterski vlakov. Prevladovale so ekipe: Decathlon AG2R La Mondiale, Groupama-FDJ, in Lidl-Trek. Alex Kirsch je opravil svoje delo odlično in v zadnjih dvesto metrih Pedersen ni imel pravega tekmeca, tako da je slavil zasluženo zmago. Drugo v dveh dneh.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ