Matevž Govekar: V sprintu me je zmanjkalo

Matevž Govekar: V sprintu me je zmanjkalo
23.09.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Odlična vožnja, boj z najboljšimi in za nagrado 9. mesto na cestni dirki mlajših članov za Matevža Govekarja: "Morda nekaj grenkega priokusa, a menim, da smo naredili dobro delo.."

Na svetovnem prvenstvu - začeli so ga mladinci - sta bili v petek na sporedu dve dirki. Dan so zaključili mlajši člani, ki so morali premagati deset mestnih krogov v okolici Wollongonga. Krog, ki ga bodo morale premagati vse kategorije, kar 12-krat se bodo po tem krogu zavrteli člani. Mlajši člani so imeli na voljo 170 kilometrov in že v prvem krogu je prišlo do pobega šesterice kolesarjev, med katerimi je bil tudi Hrvat Fran Miholjević.

Ta skupina si je privozil dobre tri minute prednosti in takrat so se v lov podali tudi Slovenci. Predvsem Anže Skok je opravil veliko dela. "Na koncu se je izkazalo, da je bila dirka zelo podobna mladinski. Šlo je na izčrpavanje. Tisti prvi pobeg je imel kar lepo prednost. Zato smo se odločili, da tudi mi narekujemo ritem, saj v skupini ni bilo neke pobudo. Mislim, da je bila odločitev prava," je za RTV Slovenija pojasnil Matevž Govekar:

"Iz avta smo dobili sporočilo, naj damo pobudo. Saj tisto ni dolgo trajalo, ker so ostale ekipe, ki so imele v pobegu kolesarje z napadi ta lov zaustavljale, tako da se na tempo ne bi lovilo. Dirkanje je bilo kar zanimivo. Tudi Nemci so imeli kolesarja spredaj, pa so vseeno vlekli. Si bom moral še pogledati dirko in spoznati, zakaj so v glavnini nekatere reprezentance sprejemale odločitve, ki ste jih lahko med dirko videli."

Na koncu je bil v sprintu dvojice najmočnejši Kazahstanec Jevgenij Fedorov, ki vozi za Astano in je predtem odpeljal tudi dirko po Španiji. V zaključku se mu je najbolj približal Mathias Vacek, medtem ko je sprint za tretje mesto dobil svetovni prvak v vožnji na čas Soren Waerenskjold. V tej skupini je na cilj prišel tudi Govekar: "Jaz sem se od starta zares zelo dobro počutil, v zadnjih krogih pa sem bil kar na limitu. Na spustu sem spet ujel skupino, v ciljnem sprintu pa me je zmanjkalo. Nisem imel tiste noge, da bi se lahko boril za medaljo."

Vse do zadnjega vzpona je bil Govekar zelo prepričljivo. Vozil se je izvrstno: "V določenem trenutku sem bil tudi malce preveč aktiven, ampak tudi ne moreš ves dan pustiti, da je okrog kazino in samo varčuješ z močmi. Nekajkrat je bila situacija, da je bila že skupina vmes in so imele vse nacije kolesarja spredaj. Morda nekaj grenkega priokusa, a menim, da smo naredili dobro delo. Na koncu smo bili blizu medalji, ampak je nekaj zmanjkalo."

Bil je deveti, potem ko se je v sprintu udaril s kolesarji, kot je Waerenskjold, Mihkels, Kooij … "Na koncu sem v zadnjih dvesto metrih ostal zaprt. A to je bila moja napaka. Nisem imel dovolj moči, da bi v trenutku, ko se mi je odprl prostor zares pohodil pedala. Sem nekoliko okleval in zato tudi ostal zaprt. Ampak, v zadnjih 50 metrih me je zmanjkalo in sem se samo še usedel na sedež," je Govekar še dejal za RTV Slovenija.

Je pa kolesar Bahrain Victoriousa nakazal, kako je treba na tehnično tako zahtevni trasi dirkati: "Proga je taka, da če se voziš spredaj, tudi privarčuješ nekaj moči. Zato sem se odločil za tako vožnjo, da sem ostajal v prvi tretjini in menim, da je bila odločitev super. Tisti, ki smo dirkali za medaljo smo bili vseskozi blizu." Mihael Štajnar je bil 51., Anže Skok in Boštjan Murn sta odstopil. Na SP je zdaj čas za žensko člansko dirko, na kateri bodo nastopile Urša Pintar, Eugenija Bujak in Špela Kern.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ