Matjaž Zevnik: Kako je "preživela" VN Kranja?

Matjaž Zevnik: Kako je "preživela" VN Kranja?
29.07.2020 AVTOR: DZ

Matjaž Zevnik je organizacijski direktor dirke za VN Kranja. Kljub številnim omejitvam mu je uspelo izpeljati tudi 52. izvedbo: "Skoraj smo že obupali."

"Potem, ko smo prejeli dovoljenje s strani NIJZ smo menili, da imamo že vse narejeno. Potem pa se je zataknilo pri pravilih Mednarodne kolesarske zveze, saj je bilo iz dneva v dan nekaj drugače."

"Veliko dela je bilo predvsem v zadnjih 14 dnevih. Potem, ko smo prejeli dovoljenje s strani NIJZ smo menili, da imamo že vse narejeno. Potem pa se je zataknilo pri pravilih Mednarodne kolesarske zveze, saj je bilo iz dneva v dan nekaj drugače, tako da smo že skorajda obupali," je dejal Matjaž Zevnik, sicer organizacijski direktor dirke za Veliko nagrado Kranja:

"Vsa navodila smo dobro prebrali, tako da smo se znašli in dirko vendarle izpeljali." 
Na družabnih omrežjih in na nekaterih spletnih straneh se je vnela debata o prometnem znaku in otoku na sredini cestišča tik pred ciljem. Tudi zato, ker je v sprintu prišlo do padca. A ne zaradi znaka, ampak zaradi zelo spolzke ceste, tako da je prvi zdrsnil Albanese, za njim pa Jerman.Tam tudi hitrost zaradi predtem premaganega Jelenovega klanca ni tako visoka, kot v običajnih sprintih, najhitrejši pa ovinek odpeljejo po notranji strani. Bolj kot s traso pa so se morali organizatorji ukvarjati z vsemi novimi pravili in pogoji. Že samo namestitvene kapacitete morajo biti prilagojene. UCI zahteva, da je vsaka ekipa v svojem nadstropju, tako da ne pride do stika med kolesarji.

Kolesarji morajo vsakih deset dni opraviti testiranje za Covid-19. To bo za vse ekipe predstavljajo še dodaten finančni zalogaj. "Spoštovati moraš vse zakone tega boja proti Covidu, vendar pa so ti pogoji včasih zelo neživljenjski. Zdaj so prišla ven nova pravila, da morajo vsi kolesarji na testiranje, ta test pa velja samo deset dni. V našem primeru so morali kolesarji in osebje podpisati izjavo, da so zdravi. Vse to so morali predložiti organizatorju in glavnemu komisarju," je pojasnil Zevnik.

"Razglasitev je čisto drugačna, vzporednega programa ni. Po prireditvenem prostoru smo imeli 50 razkužil, oznake so bile na tleh. Razdelili smo tisoč mask."

Seveda je tudi sama prireditev drugačna. Pravega šova na ciljnem prizorišču ni. Predstavitev kolesarjev je drugačna, saj morajo prisotni nositi maske. Držati morajo določeno razdaljo. Podelitev poteka brez hostes. Kolesar, ki pride na oder mora sam prevzeti medaljo oziroma pokal.

"Razglasitev je čisto drugačna, vzporednega programa ni. Po prireditvenem prostoru smo imeli 50 razkužil, oznake so bile na tleh. Razdelili smo tisoč mask. Paziti moraš na vsakem koraku. Tudi redarjev je bilo 120, in ne sto, kot običajno. Mislim, da smo poskrbeli za tisto osnovo," je pojasnil Zevnik. V zadnjih dneh so prav zaradi strožjih pogojev UCI-ja odpovedali še nekatere dirke nižjih kategorij, predvsem v Italiji in na Madžarskem.Kontinentalne in še manjše ekipe bodo tako imele še manj dirk na voljo. Kranjski vikend je bil zato vsekakor nekaj posebnega, nedeljska enodnevna dirka druge kategorije pa svetla izjema za to obdobje. Seveda obstaja strah, da se bodo odpovedi dirk vrstile, že tako majhne ekipe pa sponzorjev ne bodo mogle pokazati. Zdaj se torej za manjše ekipe prične iskanje novih dirk. Ni jih ravno veliko. V Sloveniji kategorizirane članske dirke letos ne bo več.

"Bojim se, da bo v bodoče res prišlo do odpovedi še večjega števila dirk. Ampak, mi smo vztrajali in ta naša vztrajnost se je izplačala. Zdi se, da bomo morali živeti s tem in tudi v bodoče se bomo morali bolj temeljito pripraviti. Če bo naslednje leto, tako kot zdaj, bo v redu, če bodo ukrepi strožji, se bomo morali temu prilagoditi. Verjetno pa kakšne dirke res ne bo več," je še zaključil Zevnik. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ