Matteo Trentin ob prvi priložnosti za ubežnike končal triletno sušo Italijanov (foto)

Matteo Trentin ob prvi priložnosti za ubežnike končal triletno sušo Italijanov (foto)
13.07.2013 AVTOR: D. Z.
14. etapo na dirki po Franciji je dobil Matteo Trentin, medtem ko v skupnem seštevku ni prišlo do sprememb.

Kar sedem kategoriziranih vzponov
14. etapa na dirki po Franciji je že za kolesarji. Ta je bila nadvse razgibana. Začela se e v kraju Saint Pourcain sur Sioule. Po 191 kilometrih pa se je končala v Lyonu. Kolesarji so morali premagati kar sedem kategoriziranih vzponov.

Le, da tokrat ni šlo za ekstremno zahtevne prelaze, ampak za serijo vzponov tretje in četrte kategorije. Štirje so bili četrte kategorije, trije pa tretje. Če jih naštejemo po vrsti. Cote de Marcigny, Cote de la Croix Couverte, Cote de Thizy-les-Bourgs, Col du Pilon, Cote de Lozanne, Cote de la Duchere in Cote de la Croix Rousse.

Po številnih napadih vendarle pobeg
Začetek je bil spet neverjetno hiter. Številni kolesarji so želeli v pobeg, ogromno je še ekip, ki do zdaj niso dosegle zastavljenih ciljev. In posledica? Dolgo se v ospredju ni izoblikovala ubežna skupina. Najprej je potem vendarle uspelo Baku, Voigtu in Kadriju. A skupina jim ni dovolila, da bi si privozili večjo prednost. Potem sta napadla še Le Mevel in Vichot.

Tako so se postopoma začeli uspešnejši napadi in po prevoženih dobrih 50 kilometrih se je v ospredju izoblikovala večja skupina ubežnikov. To so sestavljali Michael Albasini, Lars Bak, David Millar, Jan Bakelants, Marcus Burghardt, Imanol Erviti, Simon Geschke, Egoitz Garcia, Tejay Van Garderen, Biel Kadri, Cyril Gautier, Andrew Talansky, Arthur Vichot, Pavel Brutt, Jose Joaquin Rojas, Matteo Trentin, Jens Voigt in Julien Simon.

Andrew Talansky še najnevarnejši
V ozadju so se s tako ubežno skupino kmalu sprijaznili. Nekaj časa so z lovom sicer poskušali kolesarji Lampreja, vendar so bili neuspešni, medtem ko je favoritom za končno zmago po nepričakovano zahtevni petkovi etapi prijalo, da so si vsaj v nadaljevanju nekoliko oddahnili.

Najboljši v skupnem seštevku med ubežniki je bil mladi Andrew Talansky, ki je za Froomom zaostajal za dobrih 13 minut. Povprečna hitrost je bila tudi tokrat zelo visoka. Prvih 90 kilometrov je znašala okrog 47 km/h. Ubežniki so skupaj vztrajali čez večino vzponov. Prvi pravi napad sta izvedla Albasini in Millar, ki sta poskusila 25 kilometrov pred ciljem.

Julien Simon proti zmagi
A preostali so ju kmalu ujeli. Potem sta ritem pospešila še Van Garderen in Bakelants. Dovolj, da sta iz boja za zmago izpadla Millar in Voigt. V spustu s predzadnjega vzpona je napadel Julien Simon in si hitro privozil občutnejšo prednost. V ozadju se niso dovolj hitro organizirali. Na zadnjem vzponu na Cote de la Croix Rousse je ob številnih navijačih prednost še nekoliko povečal.

Na vrh se je pripeljal s 24 sekundami prednosti pred prvim zasledovalcem. To je bil Biel Kadri. Za njim pa so si še naprej sledili številni napadi. Potem pa se je na čelo zasledovalne skupine postavil Van Garderen in narekoval oster ritem. Njegovo akcijo je nadaljeval Bak … Boj za zmago se je zares razživel.

Dolg sprint Trentinu
Simonu so se povsem približali in to je dober kilometer pred ciljem izkoristil Albasini, ki se je preselil do Simona. A tudi ta akcija ni bila uspešna. Preostali so ju ujeli. Sledil je sprint, ki ga je predčasno najprej začel Jan Bakelants. A se je uštel, saj so mu preostali sledili. Potem pa je napadel še Albasini.

Švicar pa je ravno tako začel prezgodaj. V zadnjih metrih ga je namreč prehitel še včeraj pomočnik Marku Cavendishu Matteo Trentin. Po treh letih je tako Italijanom spet priboril zmago na dirki po Franciji. Obenem je slavil tudi že četrto zmago moštva Omega Pharma Quick Step na letošnji dirki.

Talansky tretji med mladimi
»To mi veliko pomeni. To je prva zmaga po dveh letih. Tour de France je najboljša dirke, kjer lahko dosežeš zmago. Odpeljal sem pametno. Ker smo opravili ogromno dela, mislim da ni nič narobe, če sem izpustil kakšno menjavo. Na zadnjem klancu sem zaradi krčev skorajda popustil. A mi je uspelo zdržati. V sprintu sem zaradi nasprotnega vetra čakal. Prehitel sem še Albasini in naenkrat sem spoznal, da sem zmagal, « je dejal presrečni Trentin. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, saj je Froome obdržal rumeno majico. Talansky je iz 17. mesta napredoval na 12. Med mladimi pa se je na vsega dobro minuto približal Kwiatkowskemu. Drugi je Quintana.

Dirka po Franciji, rezultati etape

1. Matteo Trentin (Ita) Omega Pharma-Quick Step 4:15:11
2. Michael Albasini (Švi) Orica-GreenEdge
3. Andrew Talansky (ZDA) Garmin-Sharp
4. Jose Joaquin Rojas Gil (Špa) Movistar Team
5. Egoitz Garcia Echeguibel (Špa) Cofidis, Solutions Credits
6. Lars Ytting Bak (Dan) Lotto Belisol
7. Simon Geschke (Nem) Team Argos-Shimano
8. Arthur Vichot (Fra) FDJ.fr
9. Pavel Brutt (Rus) Katjuša
10. Cyril Gautier (Fra) Team Europcar

Dirka po Franciji, skupni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 55:22:58
2. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 2:28
3. Alberto Contador Velasco (Spa) Team Saxo-Tinkoff 2:45
4. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo-Tinkoff 2:48
5. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 3:01
6. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team 4:39
7. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 4:44
8. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 5:18
9. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale 5:39
10. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 5:48
11. Daniel Martin (Irl) Garmin-Sharp 05:52
12. Andrew Talansky (ZDA) Garmin-Sharp 05:54
13. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 06:54
14. Michael Rogers (Avs) Team Saxo-Tinkoff 07:28
15. Andy Schleck (Luks) RadioShack Leopard 08:32
16. Maxime Monfort (Bel) RadioShack Leopard 10:16
17. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 12:10
18. Rui Alberto Faria Da Costa (Por) Movistar Team 14:22
19. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 14:50
20. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step 14:57

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ