Matteu Trentinu zadnja etapa za ubežnike

Matteu Trentinu zadnja etapa za ubežnike
25.07.2019 AVTOR: DZ, foo: sirotti

17. etapo dirke po Franciji je dobil Matteo Trentin. Pričakovano po zaslugi sodelovanja v dolgem pobegu.

Na dirki po Franciji so kolesarji odpeljali 17. etapo. Govorimo o dvesto kilometrov dolgi preizkušnjo od Pont du Garda do Gapa. Kolesarji so morali premagatai vzpona četrte in tretje kategorije. Etapa je bila že zadnja izmed tistih lažjih, tako da so želeli vsi kolesarji, ki vedo, da v Alpah nimajo možnosti za uspeh sodelovati v pobegu. Pričakovali smo hud boj za sodelovanje v ubežni skupini, a na presenečenje mnogih je do pobega dneva prišlo kmalu po startu.

Najbolj zaslužen za to je bil vsekakor Thomas De Gendt, ki je, kot je povedal kasnejši zmagovalec Matteo Trentin “raztrgal skupino”. Hitro je prišlo do selekcije in v ospredju se je znašla skupina 34 kolesarjev, med katerimi pa ni bilo ne Jana Tratnika ne Mateja Mohoriča. Zato pa so bili številni zvezdniki, kot so Teuns, Van Avermaet, Costa, Trentin, De Gendt, Boasson Hagen …

Priložnost so zamudili kolesarji Direct Energie, ki so dolgo narekovali ritem v glavnini, v upanju, da bi ujeli priključek. A je bila ubežna skupina zelo složna in kmalu je postalo jasno, da se bodo ubežniki lahko udarili za zmago. Na polovici etape je imela ubežna skupina že deset minut prednosti. Prvi je z napadi dobrih 30 kilometrov pred ciljem začel Nils Politt, kmalu zatem pa so protinapad izvedli Trentin, Laengen, King, Preichon, Van Avermaet, Izagirre, Scully, Asgreen Gougeard in Oss.

14 kilometrov pred ciljem pa je napadel Trentin. Na njegovo pospeševanje nihče ni odgovoril, saj so ostali pričakovali še zadnji, 5,2 km dolg klanec s 5,4-odstotnim povprečnim naklonom. Na Col de la Sentinelle. Do vznožja si je Italijan privozil deset sekund prednosti, do vrha pa je to povečal na pol minute. Iz ozadja se je v lov za njim podal Kasper Asgreen, ki pa Trentina ni mogel več ujeti.

Trentin se je veselil prestižne zmage. To je že četrta za kolesarje Mitchelton Scotta na tem Touru. Asgreen je bil drugi s 37 sekundami zaostanka. Boj četverice za tretje mesto pa je dobil Greg Van Avermaet. Sledili so še Mollema, Teuns, Izagirre, Oss, Perichon, Skujins … Glavnina z vsemi najboljšimi je zaostala za dobrih 20 minut, tako da do sprememb v skupnem seštevku ni prišlo. Rumeno majico je obdržal Julian Alaphilippe.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ