Matthews dobil uvod v Baskiji, Simon Špilak v prvi skupini

Matthews dobil uvod v Baskiji, Simon Špilak v prvi skupini
06.04.2015 AVTOR: D. Z.
Začela se je prestižna dirka po Baskiji, na kateri nastopajo tudi trije Slovenci. Prvo etapo je dobil Michael Matthews.

Prva etapa je bila dolga 162,7 km. Bilbao je gostil start in cilj preizkušnje. Etapa je bila zelo razgibana, kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Enega tretje in dva druge kategorije. Enkrat so se tako povzpeli na Alto de Morga in dvakrat na Alto del Vivero. Etapo je zaznamovala skupina treh ubežnikov. To so bili Brian Bulgac, Omar Fraile in Anthony Turgis. Privozili so si tudi več kot pet minut prednosti, 60 km pred ciljem pa je bila razlika že precej manjša. Znašala je okrog tri minute in pol.

35 km pred ciljem je napadel Fraile in dobrih deset km kasneje je imel še dobri dve minuti prednosti. Ob vzpenjanju na zadnji vzpon na Vivero je imel ubežnik samo še pol minute prednosti. Glavnina ga je kasneje predvsem po zaslugi Movistarja tudi ujela. Na vzponu sta iz glavnine napadla Westra in Henao, sledil je napad Tonyja Martina in še nekaterih drugih. A vse to ni bilo dovolj, da bi v glavnini prišlo do večje selekcije in da bi odpadel Michael Matthews.V zadnjih kilometrih je ritem narekoval Tony Martin, ki je poskrbel, da so bili vsi poskusi napadov zaman.

Pripravljal je dobro izhodišče za Michala Kwiatkowskega. Prvi je sprint začel Tony Gallopin, a prepričljivo najboljši je bil tokrat znanec tudi z dirke po Sloveniji Michael Matthews. Drugi je bil svetovni prvak Kwiatkowski, tretji pa Rus, ravno tako znanec z lanske dirke po Sloveniji Ilnur Zakarin. Na dirki nastopajo tudi Slovenci. Lani četrti Simon Špilak je končal v skupini z najboljšimi in zaseda 41. mesto. Jan Polanc je z dobro minuto in pol zaostanka 64. Matej Mohorič je 141. Dirka se bo nadaljevala s 175 km dolgo etapo od Bilbaa do Vitorie Gasteiza.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ