Matthews ugnal Sagana

Matthews ugnal Sagana
12.07.2016 AVTOR: D. Z.
Michael Matthews je dobil 10. etapo na dirki po Franciji. Peter Sagan z drugim mestom do zelene majice. Christopher Froome obdržal rumeno majico.

Že takoj vzpon za izločitev sprinterjev
Escaldes Engordany je gostil start 10. etape na dirki po Franciji, ki se je končala v Revelu. Kolesarji so se na startu že kar resno ogrevali na trenažerjih. Imeli so dober razlog. Etapa se je začela na 1200 metrih nadmorske višine. Takoj pa so se začeli vzpenjati. Vse do 2408 metrov visokega prelaza prve kategorije Port d'Envalira. Vzpon je dolg kar 22,6 km, povprečni naklon pa znaša 5,5 %. Jasno je bilo, da bo že takoj prišlo do hudih napadov in jasno je bilo tudi, da bo poskušal Peter Sagan v boju za zeleno majico izločiti Marka Cavendisha. Sledil je dolg spust in ravninski odsek proti cilju v Revelu. Etapa je bila dolga 197 kilometrov. Sedem kilometrov pred ciljem pa je bil vrh 359 metrov visokega vzpona Cote de Saint Ferreol. Vzpon je dolg vsega 1,8 km, povprečni naklon pa znaša 6,6 %.

Sagan do letečega cilja
Po pričakovanjih je prišlo na začetnem vzponu do številnih napadov. Peter Sagan je bil nadvse aktiven in posledično se je proti vrhu zares izoblikovala zelo močna ubežna skupina. Sestavljali so jo tudi taki zvezdniki, kot so Sagan, Matthews, Cummings, Gallopin, Van Avermaet, Nibali, Landa, Boasson Hagen ... večja skupina ubežnikov je bila še kako složna, medtem ko so se sprinterji, kot so Cavendish, Greipel, Kittel, Coquard ... znašli v težavah. Dolgo so lovili glavnino, ko pa so jo ujeli, se je pričel še lov na vodilne. Med ubežniki je Peter Sagan brez težav dobil leteči cilj in je tako osvojil 20 pomembnih točk v boju za zeleno majico.

Sagan najprej nareil selekcijo 'na veter '
Predvsem člani moštva Direct Energie in IAM Cycling so bili zelo aktivni pri tem lovu. Ko je pričel pihati še močan veter so se ubežnikom približali na manj kot štiri minute, potem pa so popustili. Do cilja je bilo še dobrih 20 kilometrov. Veter je izkoristil tudi Peter Sagan, ki je močno pospešil in hitro so so odpadli Caruso, Nibali, Landa, Gallopin ... V ospredju pa je imel kar dva pomočnika še vedno Michael Matthews. Na zadnjem vzponu je ogromno dela opravil Daryl Impey, ki je potem še dvakrat poskusil z napadom. A prav na vse napade je imel Peter Sagan pripravljen odgovor.

Matthews dopolnil zbirko zmag
Jasno je postalo, da bodo za zmago v sprintu obračunali Matthews, Impey, Boasson Hagen, Van Avermaet in Samuel Domulin. Dolg sprint pa je pripadel Michaelu Matthewsu. Avstralec je tako dopolnil zbirko etapnih zmag na tritedenskih dirkah, saj je zdaj 89 kolesar v zgodovini, ki je slavil vsaj eno etapno zmago na Giru, Touru in Vuelti. Peter Sagan je z drugim mestom prevzel zeleno majico najboljšega po točkah. Tretji je bil Edvald Boasson Hagen. Glavnina z vsemi najboljšimi je zaostala za devet minut in 39 sekund. Sprint je dobil Edward Theuns, Kristijan Koren je bil 21.

Froome obdržal rumeno majico
"Neverjetno je. Komaj dojemam. Po dveh res slabih Tourih mi je uspelo. Mislil sem že, da ta dirka ni zame in se bom moral osredotočiti na ostale dirke, vendar pa mi je zdaj uspelo, " je priznal Matthews. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Chris Froome ima 16 sekund prednosti pred Adamom Yatesom in 19 pred Danielom Martinom. Sledijo Quintana, Rodriguez, Mollema, Bardet, Henao, Meintjes in Valverde. Najboljši izmed štirih Slovencev je Jan Polanc, ki zaseda 76. mesto.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ