Matthews: Z letalonosilke do zmage in rdeče majice

Matthews: Z letalonosilke do zmage in rdeče majice
25.08.2014 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Španiji je 3. etapo dobil Michael Matthews, ki je oblekel tudi rdečo majico.

Start na letalonosilki
Tretja etapa na dirki po Španiji se je začela v obmorskem Cadizu, končala pa v Arcosu de la Fronteri. Kolesarji so morali premagati skoraj dvesto kilometrov. Prevozili so štiri vzpone tretje kategorije, zaključek pa je bil tudi zahteven, tako da pravi sprinterji niso imeli možnosti, da bi se borili za zmago.

Izjemno spektakularen je bil že start. V želji po tem, da bi naredili start drugačen, je direktor dirke Javier Guillen posrkbel, da so se kolesarji na pot podali kar z letalonosilke. Že po desetih kilometrih je prišlo do pobega dneva. V ospredju so se znašli Danilo Wyss (BMC Racing Team), Luis Mas Bonet (Caja Rural-Seguros RGA), Jonathan Fumeaux (IAM Cycling), Jér ôme Cousin (Europcar) in še drugič v dveh dneh Jacques Janse Van Rensburg (MTN-Qhubeka).

Osem minut prednosti za ubežnike
Po 50 kilometrih je njihova prendnost presegla osem minut. A že na prvem vzponu na Puerto de Galis je glavnina razliko prepolovila. Cousin je dobil tako prvi gorski cilj kot tudi naslednjega na Alto Alcornocales. Do konca pa je bilo še 90 kilometrov in takrat so pobudo pri narekovanju ritma v glavnini prevzeli člani moštva Orica GreenEdge.

Kasneje je ubežnike napadel Mas Bonet in nadaljeval v samostojni vožnji. Dobil je gorski cilj na Alro del Camino in tudi zadnjega na Puerto del Boyar. 45 km pred ciljem pa je imel samo še dobri dve minuti prednost pred glavnino, ki ga je ujela 20 kilometrov kasneje. Na okrepni postaji je Adriano Malori padel in podrl še klubskega kolego pri Movistarju Jonathana Castrovieja, medtem ko sta se padcu komajda izognila Froome in Bouhanni.

Boj za pozicije
13 kilometrov pred ciljem je napadel Adam Hansen, a v ozadju so ekipe že postavljale vlake in pripeljale svoje kapetane v ospredje, tako da Hansen večjih možnosti za uspeh ni imel. Najprej Sky, v zaključku pa so pobudo prevzeli člani Orice GreenEdga in in Giant Shimana. Zaključek je bil tudi tehnično zelo zahteven, saj so kolesarji dobra dva kilometra pred ciljem prečkali most, zaradi katerega je prišlo do zožanja cestišča.

Sledil je še kilometer dolg zaključni vzpon. Najprej je napad sprožil Katjušin kolesar Giampaolo Caruso, ki je bil odlično na poti, saj si je takoj privozil rahlo prednost. A tudi to ni bilo dovolj in manj kot dvesto metrov pred ciljem ga je prehitel Daniel Martin. A tudi član Garmin Sharpa ni bilo dovolj močan.

Michael Matthews pokazal največ
Za delo, ki so ga opravljali skorajda celotno etapo, se je klubskim kolegom na najlepši način zahvalil Michael Matthews. Junak prve etape dirke po Sloveniji je imel največ moči in je Orici GreenEdgu privozil etapno zmago. Poleg tega je oblekel tudi rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku. Večina favoritov je etapo končala v prvi skupini. Med temi tudi Contador, Froome, Kelderman, Rodriguez, Uran … Medtem ko je nosilec rdeče majice Alejandro Valverde izgubil sedem sekund.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ