Mavrična majica končno do zmage! Peter Sagan neverjeten v Kanadi!

Mavrična majica končno do zmage! Peter Sagan neverjeten v Kanadi!
05.09.2013 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Španiji je prvo zmago v sezoni osvojil Philippe Gilbert. Na etapni dirki v Kanadi pa je prvi dve preizkušnji dobil Peter Sagan. Luka Mezgec v sprintu 5.

Philippe Gilbert končno do zmage
A najprej v Španijo. Na Vuelti je bila na sporedu 12 etapa od Maelle do Taragone. Rdečo majico vodilnega je branil Vincenzo Nibali, vendar pa to ni bila etapa, v kateri bi v skupnem seštevku lahko prišlo do večjih razlik. Kmalu po startu se je že oblikovala ubežna skupina treh kolesarjev.

To so bili Cedric Pineau, Romain Zingle in Fabricio Ferrari. Ša najbližje rdeči majici je bil Zingle, ki je za Nibalijem zaostajla za več kot uro in šest minut. Tako se pri Astani niso trudili z ostrim narekovanjem ritma in ubežniki so si lahko privozili večjo prednost, a potem so se v glavnini prebudile sprinterske ekipe.

Orica GreenEdge, Argos Shimano in Garmin Sharp. Kmalu potem, ko so premagali edini kategorizirani vzpon v etapi – govorimo o klancu tretje kategorije na Alto del Collet – se je prednost ubežnikov zmanjšala na manj kot štiri minute. V glavnini so svoje kolesarje na čelo poslali še člani Lampreja in Belkina.

Ubežniki so se dokončno predali slabih 20 kilometrov pred ciljem. Kmalu zatem je napadel Tony Martin, a so ga sprinterske ekipe ujele še pred vstopom v zadnje tri kilometre. Sledil pa je tehnično zelo zahteven zaključek, kjer so sprinterske ekipe posekrbele, da se je glavnina zelo raztegnila. Tempo je bil izjemno hiter.

Zadnji kilometer pa je potekal v rahel vzpon in 350 metrov pred ciljem je dolg sprint začel Edvald Boasson Hagen. Hitro je naredil manjšo razliko, a kmalu zatem se mu je priključil Philippe Gilbert in Norvežana prehitel. Belgijec se je veselil sploh prve zmage v mavrični majici svetovnega prvaka.

Očitno ob pravem času. Prav na lanski Vuelti je pokazal, da se forma stopnjuje in je kasneje zmagal na svetovnem prvenstvu. Letos mu očitno ravno tako uspeva dvigati formo tik pred prvenstvom v Firencah.

»Vesel sem, da mi je vendarle uspelo zmagati. To je poseben dan, saj je tukaj doma tudi moja družina. V zaključku je bilo ogromno krožišč, ovinkov in slabih cest. Zato sem se odločil, da bom zadnjih 20 kilometrov vozil med prvimi desetimi, « je dejal 31-letni Gilbert. V skupnem seštevku pričakovano ni prišlo do sprememb. Vincenzo Nibali je obdržal vodstvo, Jani Brajkovič pa je zdaj 20. Grega Bole je 117.

Peter Sagan nepremagljiv, Luka Mezgec peti
Na dirki Tour of Alberta v Kanadi nastopa tudi Luka Mezgec. Poleg številnih zvezdnikov pa najbolj blesti Peter Sagan. Slovak je dobil 7,3 km dolg prolog v Edmontonu. Premagal je Rohana Dennisa in Tobiasa Ludvigssona. Četrti je bil Cadel Evans.

Druga, 158 kilometrov dolga etapa se je končala v Camrosu. Zmagovalca smo dobili po sprintu večje skupine. In še druge zmage v dveh poskusih se je veselil Peter Sagan. Tokrat se je s petim mestom izkazal Luka Mezgec.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ