Merlier pred tekmeci, Vingegaardov začetek pokvaril veter

Merlier pred tekmeci, Vingegaardov začetek pokvaril veter
22.02.2024 AVTOR: DZ, foto: UAE Tour

Tim Merlier je na začetku sezone v sprintih neustavljiv. Še drugič je slavil etapno zmago na UAE Touru. V Španiji ponesrečen začetek dirke O Gran Camino. Glivar 13. po petih etapah.

Tim Merlier
Najprej pojdimo v ZAE. Na dirki UAE Tour je bila na sporedu že četrta etapa. Po dveh dneh bojev tistih, ki želijo poseči po visokih mestih v skupnem seštevku so zdaj na svoj račun spet prišli sprinterji. Na dirki jih je kar precej, a najboljši med njimi je trenutno zagotovo Tim Merlier.

Po pričakovanjih se je 168 kilometrov dolga etapa do dubajskega pristanišča končala s skupinskim sprintom. V zaključku se je v sprinterske vlake pomešal tudi Luka Mezgec, ki je pripravljal teren za Dylana Groenewegna, a tokrat je prevladoval Soudal Quick Step. Kolesarji tega moštva so na začetku sezone nadvse uspešni. Tokrat so pripravili teren za Tima Merlierja.

In Belgijec jih ni razočaral. Po dobrih štirih urah dirkanja je imel v sprintu največ moči. Slavil je četrto zmago v letošnji sezoni. Drugi je bil Arvid De Kleijn, tretji pa Olav Kooij. Luka Mezgec je bil 63. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Vodilni Jay Vine ima 11 sekund prednosti pred Benom O’Connorjem in 13 pred Brandonom McNultyjem.

Veter in Joshua Tarling
Začela se je dirka O Gran Camino, na kateri je vrsta znanih imen, predvsem kolesarjev, ki jih v ospredju gledamo na etapnih dirkah. Še drugič zapored je sezono na tej dirki začel Jonas Vingegaard.

Tu so še Egan Bernal, Richard Carapaz, Wilco Kelderman, Rigoberto Uran, Lenny Martinez, David Gaudu, Carlos Rodriguez, Cian Uijtdebroeks … Za začetek je bila na sporedu posamična vožnja na čas v A Coruni. Dolga je bila 14,8 km, a že ves dan je v tem predelu pihal močan veter, ki je odnašal ograje in še marsikaj. Na trenutke je pihalo prek 70 km/h. Zato so nekateri celo dvomili v to, da bo organizatorjem uspelo izpeljati vse skupaj.

A vendarle jim je uspelo. Držali so se urnika, iz varnostnih razlogov pa so prepovedali uporabo koles za kronometer, tako da so se kolesarji s preizkušnjo, ki se je končala na vrhu krajšega tlakovanega vzpona soočili z običajnimi kolesi. Daleč najhitreje je po progi drvel evropski prvak in mojster za to disciplino Joshua Tarling, ki je progo premagal v času 18:21. Povprečna hitrost pa 48,39 km/h.

Drugi Darren Rafferty je za njim zaostal za kar 42 sekund, tretji je bil Pablo Castrillo. Izgubil je dodatnih šest sekund.Samo prvih pet kolesarjev je zaostalo za manj kot minuto. Zmagovalec lanske izvedbe in zmagovalec zadnjih dveh dirk po Franciji Jonas Vingegaard je z zaostankom 2:26 postavil 45. čas. Zmagovalca etape smo tako dobili, čas in zaostanki pa se v boju za skupni seštevek prav zaradi močnega vetra ne bodo šteli.

V drugo etapo se bo karavana tako podala z istim časom. Taboada bo gostila start, cilj pa Chantada. Etapa bo nadvse razgibana in polna krajših, a zahtevnih vzponov. Od tega bodo štirje kategorizirani. Prva dva s tretjo kategorijo, zadnja dva pa z drugo kategorijo. Zadnji na Alto de San Pedro de Licora bo dolg 5,2 km, povprečni naklon pa je 6,1-odstoten.

Na vrh bodo kolesarji prišli samo štiri kilometre pred ciljem. Sicer pa je za jutri napovedano sneženje do osemsto metrov nadmorske višine. Vrh najvišjega vzpona dneva pa je prav omenjeni San Pedro de Licora, ki leži na 528 metrih nadmorske višine. Zanimivo. Lani so morali prvo etapo odpovedati prav zaradi sneženja, potem pa smo v nadaljevanju spremljali predvsem popolno prevlado Jonas Vingegaarda, ki je blestel v vožnji na čas in v zahtenvih gorskih etapah.

Gorski kronometer
Na dirki po Rwandi je za kolesarji peta etapa. Govorimo o gorskem kronometru, ki je bil dolg 13 kilometrov. Muzanze je gostil start, Kinigi Kwiata Izina pa cilj. Kolesarji so morali premagati slabih petsto metrov nadmorske višine.

S povprečno hitrostjo 33,17 km/h je najboljši čas 23:31 postavil Pierre Latour iz moštva TotalEnergies. Precej mlajši William Junior Lecerf je za njim zaostal za 34 sekund, tretji Joseph Blackmore na tretjem mestu pa še za dodatni dve. Gal Glivar je postavil 19. čas. Zaostal je za 2:12. Anže Ravbar je bil 74. V skupnem seštevku prevladujejo predvsem mladi kolesarji.

21-letni Lecerf je prevzel vodstvo in ima dve sekund prednosti pred 20-letnim Blackmoreom. Tretji je 21-letni Ilkhan Dostijev. Glivar je izgubil tri mesta in je zda 13. Zaostaja pa za 1:38. Jutri se bo etapa končala na Mont Kigaliju. Gre za 4,1 km dolg klanec s 6,8-odstotnim povprečnim naklonom. Vrh leži na 1747 metrih nadmorske višine.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ