Mestno kolo: kakšno mora biti?

Mestno kolo: kakšno mora biti?
08.05.2017 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Poznate fotografije z Danske in drugih evropskih mest, kjer ljudje zadovoljni kolesarijo v službo in po drugih opravkih v mestu? Se poigravate z mislijo, da bi tudi vi poskusili enako?

Mehaniko in tehniko svojega športnega kolesa poznate do potankosti in veste, kako skrbno ga morate vzdrževati. Toda športno je nekaj, mestno kolo pa je nekaj čisto drugega. Bo v redu, če kupite rabljeno ali je bolje imeti mestno kolo? Električno kolo? S prestavami ali brez? Kam s košaro? Nasvete, kako izbrati pravo kolo za prevoz po mestu, je pripravil Andrej Blažina iz kolesarskega butika Pici Bici.

 

1. Izogibajte se poceni novih koles
Mestno kolo je kot obleka, podaljšek vaše osebnosti. Izberite takšnega, ki vam je v prvi vrsti všeč.

Predlagam, da se izogibate poceni novih koles. Izkušnje kažejo, da takšna kolesa razpadejo po dveh zimah. Če vam denarnica ne omogoča kakovostnega novega kolesa, se raje odločite za rabljeno kolo.

 

2. Prestave so lahko bolj breme kot korist
Sami veste, da manj kot ima kolo premikajočih se delov, lažje ga je vzdrževati. V mestih, v katerih je veliko ravnih površin, kot je recimo Ljubljana, so prestave prej breme kot korist. Drugače pa je v hribovitih mestih.

Pri nakupu mestnega kolesa bi se osebno odločil za enoprestavnika v ravninskih mestih in kolo z notranjimi prestavami, če bi živel v hriboviti pokrajini.

 

3. Sedež 10 do 15 cm višje od okvirja
Pri športnem kolesu je položaj telesa aktiven, zato je sedež je sedež nastavljen višje. Pri mestnem kolesu pa velja pravilo, da morate brez težav stati na tleh s kolesom med nogami in se ob tem ne smete dotikati zgornje cevi. Sedež naj bi bil 1015 cm višje od okvirja.

Ko se z mestnim kolesom vozite in pogledate sprednje kolo, naj bi krmilo pokrilo točko, kjer je to kolo vpeto v vilice.

 

4. Trend električnih mestnih koles

Trendi na področju mestnih koles gredo v zadnjih letih predvsem v smeri električnih koles, vendar so ta še vedno precej draga, saj stanejo 1.500 evrov in več.

Drug trend pa je spremenjen pogon, kjer je jermen zamenjal klasično verigo. Takšna kolesa imajo samo eno prestavo ali pesto z notranjimi prestavami. Jermena za razliko od verige ni treba mazati. S tem se izognemo umazanim hlačnicam, hkrati pa je tudi obraba zobnikov zmanjšana.

 

5. Obvezna kolesarska oprema je dobra ključavnica

Za mestno kolo so obvezni: dobre zavore, luči, dovolj zraka v pnevmatikah, dobra ključavnica tipa U-lock, ki je iz trde kovine in se je ne da preščipniti s kleščami. Kolo vedno priklepajte na nekaj nepremičnega. V bloku lahko prosite hišnika za dovoljenje, da v tla zmontirate "sidro ", na katerega priklenete kolo.

Srednje obvezni so blatniki in košara. Nikar pa na kolesu ne prevažajte vrečk, dežnika in prijatelja na krmilu.

 

6. Svoj bicikel zavarujte

V mestnem prometu lahko s kolesom hitro povzročite škodo. Zavarovanje odgovornosti in asistence za kolesarje krije škodo, ki jo kot lastnik in uporabnik kolesa povzročite tretjim osebam ali njihovim stvarem in ste zanjo odgovorni po zakonu.

 

Če ste pred sklenitvijo ali podaljšanjem avtomobilskega zavarovanja, izkoristite prednosti akcije Sprosti čas. V akciji lahko to zavarovanje sklenete bolj ugodno. Ob tem boste prejeli še kupon za popust pri sklenitvi letnega turističnega zavarovanja. Zavarovanje vključuje tudi razširjeno asistenco za tujino (Hrvaška, Avstrija in Italija) in velja za vso družino.

 

Če pa bi radi poskrbeli za svoje kolo pred krajo ali škodo na kolesu, bo za vas bolj primerno zavarovanje koles in kolesarjev.

 

To je bilo 6 osnovnih nasvetov, ki jih je vredno upoštevati ob nakupu in vzdrževanju mestnega konjička. Da boste dobili vse potrebne informacije, pa preberite še ostala priporočila za mestna kolesa. V mestu hitrost in čas ne smeta biti strast. Zato uživajte v bolj ležernem vrtenju pedalov.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ