Metanje plastenk bo hudo kaznovano

Metanje plastenk bo hudo kaznovano
27.02.2019 AVTOR: DZ

Mednarodna kolesarska zveza je predlagal, da se metanje plastenk na neprimernih mestih kaznuje z 200 do 500 švicarskimi franki, kazen lahko znaša tudi tisoč frankov.

Bližajo se enodnevne klasike v Belgiji. Vse skupaj se bo začelo ta vikend. Najprej Omloop Het Nieuwsblad in Kuurne-Bruselj-Kuurne. Gledalci se že veselijo, nekateri kolesarji tudi. Očitno pa se bodo še bolj natančno držati določenih pravil. Mednarodna kolesarska zveza se je odločila, da še poveča kazni za tiste, ki bodo med dirko na ne za to označenem mestu odvrgli plastenke.

"Metanje plastenk na tla ali puščanje smeti na cesti ni več sprejemljivo. Ustaviti moramo tiste kolesarje, ki smetijo vsepovsod. Ustaviti moramo tiste, ki takoj zatem, ko obiščejo športnega direktorja pri avtomobilu mečejo plastenke v zrak," je dejal Philippe Marien, UCI-jev komisar. "Kolesarji dajejo zgled. Z večjimi kaznimi želimo postaviti višje standare, prisiliti kolesarje, da se bodo obnašali odgovorno in ekološko."

Sicer pa so na dirkah vedno natančno označena območja, kjer se smeti lahko odlaga (waste zone). To so odseki, ki so pred in po t. i. "bifejih". Poleg tega je zadnje tako območje okrog 20 kilometrov pred ciljem. Največja kazen je zagrožena za metanje plastenke v gledalce. Seveda ni prepovedano, da kolesar preda plastenko gledalce. "Lahko jo nežno vržeš proti gledalcem ali pa jo odneseš v spremljevalni avtomobil. Kolesar, ki pa z vso silo vrže na pol polno plastenko med gledalce, to je ogrožanje življenja. Tega nočemo več gledati," je še dodal Marien.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ