Mezgec ostaja med deseterico po predzadnji etapi

Mezgec ostaja med deseterico po predzadnji etapi
03.02.2023 AVTOR: DZ, foto: Bahrain Victorious

Luka Mezgec še naprej odlično nastopa na dirki po Savdski Arabiji. Med najboljšimi je končal tudi predzadnjo etapo, ki je morda že dala končnega zmagovalca.

Savdska Arabija
Na dirki po Savdski Arabiji je za kolesarji že četrta in obenem predzadnja etapa. Potem, ko so se kolesarji 140 kilometrov vozili po bolj ali manj ravninskih predelih, se je tam začel vzpon. Pravega klanca je bilo 2,9 km, povprečni naklon je 12-odstoten, kolesarji pa so prišli na 1215 metrov nadmorske višine. Jasno je bilo, da bo to odločilni vzpon, po vsej verjetnosti tudi za določitev zmagovalca dirke.

Najstrmejše odseke je želel izkoristiti Davide Formolo, ki je večkrat pospešil, a sledila sta mu najprej Santiago Buitrago in Felix Grosschartner. Na položnejšem delu tik pred vrhom pa se jim je pridružil še Ruben Guerreiro. S skupnimi močmi so se uspešno upirali zasledovalcem. Sledil je sprint - Grobschartner je pomagal Formolu in je zato popustil in izgubil štiri sekunde, a najmočnejši je bil Guerreiro, ki je pred sezono okrepil Movistar.

Formolo je bil drugi, tretji pa Buitrago. Luka Mezgec je prišel na cilj v skupini, ki je zaostala za 28 sekund. Dobil je sprint za deveto mesto. V skupnem seštevku je dan pred koncem - zadnja etapa je pisana na kožo sprinterjem - vodstvo prevzel Guerreiro, ki ima osem sekund prednosti pred Formolom in devet pred Buitragom. Sledijo Grobschartner, Milan, Bol, Barta, Azparren, Consonni in na desetem mestu s 43 sekundami zaostanka Mezgec.

Dirka po Valenciji
Na dirki po Valenciji, na kateri nastopata tudi Matej Mohorič in Domen Novak je za kolesarji druga etapa. Prvo je dobil Biniam Girmay, druga pa je bila precej težja. Novelda je gostila start, cilj pa je bil na vrhu vzpona Alto de Pinos. Kolesarji so morali premagati sedem kategoriziranih vzponov. V prvi polovici štiri, za konec pa še prej omenjeni ciljni vzpon druge kategorije. Uradno je dolg 13,6 km, povprečni naklon pa je 2,6-odstoten.

Najstrmejši del pa je dolg 3,2 km (7,2-odstoten povprečni naklon). Sicer pa so morali kolesarji premagati več kot tri tisoč metrov nadmorske višine. Veliko dela je opravil tudi Matej Mohorič. Tik pred zadnjim vzponom pa se je izpostavila predvsem ekipa Ineos, še posebej Jonathan Castroviejo. Sledil je napad Brandona McNultyja, odgovoril pa mu je Thomas Gloag. A prva skupinica zasledovalcev ju je ujela ob vstopu v zadnji kilometer. Potem je napadel Mikel Landa.

Giulio Ciccone je bil na to pripravljen in je hitro odgovoril na napad. V zadnjih metrih Italijana nihče več ni mogel prehiteti. V času zmagovalca je prišlo devet kolesrjev. Drugo mesto Tao Geogheganu Hartu so odzvzeli zaradi oviranja Pella Bilbaa v sprintu in tako je drugo mesto zasedel Bilbao, tretje pa lanski zmagovalec Aleksander Vlasov. Novak je bil 42., Mohorič pa 73. Ciccone zdaj v skupnem seštevku vodi. Drugi je s tremi sekundami zaostanka Bilbao, tretji pa Vlasov.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ