Mezgec v rumenem

Mezgec v rumenem
30.06.2012 AVTOR: Urednik Bicikla
Po drugem mestu v prvi etapi je kolesar kranjske Save Luka Mezgec zmagal drugo etapo na 11. kolesarski dirki Okoli jezera Qinghai (2.HC).

Luka Mezgec je očitno v izvrstni formi. Na Kitajskem je dobil drugo etapo in prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Pet kolesarjev Save iz Kranja nastopa na prestižni dirki Tour of Qinghai Lake, ki jo uvrščajo med dirke ekstra kategorije. Na njej so v preteklosti Slovenci vedno dobro nastopali.

Nenazadnje je lani Gregor Gazvoda to dirko dobil tudi v skupnem seštevku. Tokrat sta za kolesarji že dve etapi. Prva etapa je potekala v središču mesta Xining, ki leži na nadmorski višini 2300 metrov. Kolesarji so morali prevoziti 12 krogov po osem kilometrov. Po dobrih dveh urah dirkanja je zmagovalca določil ciljni sprint, ki ga je dobil Nemec Fabian Schnaidt. Luka Mezgec je bil drugi, prehitel pa je Benjamina Girauda in celo Andreo Guardinija.

Druga etapa je bila že nekoliko bolj razgibana, obenem pa je bila na začetku zelo hitra. O tem priča tudi povprečna hitrost glavnine, ki je po prvi uri znašala kar 53 km/h. Potem pa se je začel nekoliko zahtevnejši teren. Vrstili so se številni pobegi. Tudi čez edini kategoriziran vzpon tretje kategorije, vendar do prave selekcije vseeno ni prišlo. Zadnja ubežnika sta bila ujeta dva kilometra pred ciljem. Takrat so kolesarji Save v odličen položaj za sprint pripeljali Mezgeca. Ta je s sprintom že 350 metrov pred ciljem začel prvi, vendar je s tem očitno tudi vse presenetil. Do ciljne črte je uspel ostati v ospredju in je tako dokazal, da je bil najmočnejši kolesar v samem zaključku etape. S tem je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Poleg tega je tudi najboljši kolesar po točkah. Na dirki nastopajo še Vladimir Kerkez, Tim Mikelj, Jure Bitenc, Mark Džamastagič in kolesar moštva Team Type 1 Sanofi Aldo Ino Ilešič.


Pred kolesarji je še 8 etap, značilnost dirke pa je, da potekajo vse etape na visoki nadmorski višini med 2.300 in 3.800 metri.


Lani si je ravno na tej diri Gregor Gazvoda s končno zmago in osvojenimi mednarodnimi UCI točkami, prikolesaril pogodbo v PRO team ekipi s francosko ekipo Ag2r-La Mondiale za katero vozi v letošnjem letu. Luka Mezgeca je na dobri poti, da mu kaj podobnega uspe za sezono 2013. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ