Mezgec z "rekordnim" sprintom 82 km/h

Mezgec z "rekordnim" sprintom 82 km/h
05.08.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

"Dobil sem že sprinte, ki so potekali rahlo navdol. Za kakšen odstotek. A še nikoli takega, ki bi potekal na tak spust," je po veličastni zmagi na Poljskem dejal Luka Mezgec.

Na dirki po Poljski v Katowicah že po tradiciji gledamo nadvse visoke hitrosti v spirintih, saj cesta v zadnjem kilometru poteka v rahel spust, tako da so kolesarji že pred samim sprintom zelo hitri. Organizatorji kolesarjem vsakič izmerijo hitrosti, ki so krepko višje od 70 km/h. Leta 2010 je Marcel Kittel tu dobil sprint in pri tem so mu zabeležili hitrost 78,3 km/h. Štiri leta kasneje ga je z dobrih 80 km/h premagal Jonas Van Genechten.

Organizatorji hitrost merijo v zadnjih dvesto metrih sprinta in letos so naziv najhitrejšega v tem sprintu predali Luki Mezgecu. Kolesar Mitchelton Scotta naj bi bil v Katowicah najhitrejši kolesar do zdaj. V sprintu naj bi drvel kar 82 km/h. "Ta sprint je res nekaj posebnega. Zadnji kilometer je brez posebnih ovinkov in razviješ lahko veliko hitrost. Potrebuješ pa veliko sreče, težke prestave in pravi trenutek. Tu sem že bil drugi, tretji in četrti, vendar pa je prava loterija zmagati. V takih sprintih potrebuješ veliko sreče," je pojasnil Mezgec:

"Nisem gledal velikih sprinterjev, saj je vsak sprint nova zgodba. Nova loterija. Vedel sem, kdaj moram začeti. Moral sem priti iz ozadja, saj v takih zaključkih to veliko pomeni." Mezgec je letos že dobil etapo na dirki po Sloveniji. Leta 2014 je Mezgec kot prvi Slovenec dobil etapo na dirki po Italiji. Zadnjo etapo tistega Gira, ki se je končal v Trstu: "Lepo je. Že dlje časa sem poskušal slaviti zmago na World Tour dirki. Ne dobim prav veliko priložnosti, saj imamo v ekipi veliko sprinterjev. Na Poljskem nastopam že sedmo leto in velikokrat sem bil že drugi, tretji in četrti. Tokrat se je vse poklopilo."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ