Michael Matthews pred Petrom Saganom

Michael Matthews pred Petrom Saganom
12.06.2017 AVTOR: D. Z.
Simon Špilak po 3. etapi dirke po Švici ostaja med najboljšimi. Etapo do Berna dobil Michael Matthews.

Tretja etapa na dirki po Švici je kolesarje popeljala od Menzikna do Berna. Dolga je bila 160 kilometrov. Kolesarji pa so morali premagati tri kategorizirane vzpone.

Vsi pa so pričakovali prihod glavnine v Bern in potem napet sprint tik po manj kot kilometer dolgem vzponu. V majici vodilnega v skupnem seštevku je etapo začel Stefan Kung. Takoj po startu je prišlo do pobega dveh kolesarjev. To sta bila Elmar Reinders (Roompot - Nederlandse Loterij) in nosilec majice najboljšega na gorskih ciljih Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport). Zgolj dva ubežnika za glavnino nista predstavljala večje nevarnosti.

Po 20 kilometrih sta premagala prvi vzpon, na katerem je bil najhitrejši Hansen. Tam sta imela že sedem minut prednosti. Njuna najvišja prednost je znašala dobrih devet minut. Na naslednjem vzponu je bil Hansen spet najhitrejši, medtem ko je glavnina razliko zmanjšala na znosnejših in bolj obvladljivih šest minut. V zadnjih 70 kilometrih so pri narekovanju ritma ekipi BMC na pomoč priskočili člani Trek Segafreda.

Kmalu zatem je padel lanski zmagovalec Miguel Angel Lopez, ki pa je lahko napredoval. Za Kolumbijca je to prva dirka v sezoni, saj se je šele vrnil po poškodbi. 30 kilometrov pred ciljem sta imela ubežnika še nekaj manj kot štiri minute prednosti. V glavnini so ritem pričeli narekovati še kolesarji Bahraina Meride, medtem ko je v ospredju kmalu ostal samo še Hansen, ki pa je imel 15 kilometrov do cilja že manj kot minuto prednosti.

Dobil je še zadnji gorski cilj, dva kilometra kasneje pa ga je glavnina ujela. Aktivni so bili predvsem kolesarji moštev Trek Segafredo in BMC. Sledil je prihod v Bern in potem najprej tlakovani odsek in krajši vzpon pred samim sprintom. Ritem je bil hiter in tako se je glavnina krepko raztegnila. Predvsem kolesarji Sunweba so se odlično znašli in v ospredje pripeljali Michaela Matthewsa, ki je tudi dobil sprint. Premagal je Petra Sagana in Johna Degenkolba.

»Na vzponu sem kar trpel. Nisem bil najboljši. Vendar pa je bilo to dovolj dobro. Videl sem, da imam na koncu ob sebi še Arndta, kar me je še dodatno motiviralo, saj sem vedel, da lahko res dobro potegne. To je bilo pomembno, saj sem lahko opravil moj sprint in nisem ostal ujet v ozadju, « je dejal Matthews. V času zmagovalca je etapo končalo dobrih 30 kolesarjev, med njimi tudi Simon Špilak, ki je bil 17.

Matthews je zdaj prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Njegov klubski kolega pri Sunwebu Tom Dumoulin za njim zaostaja za deset sekund, Peter Sagan na tretjem pa še za sekundo več. Simon Špilak je s 37 sekundami zaostanka 29. Matej Mohorič je 93., Marko Kump pa 151.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ