Michael Rogers: Po 16 letih zaradi težav s srcem končal kariero

Michael Rogers: Po 16 letih zaradi težav s srcem končal kariero
25.04.2016 AVTOR: D. Z.
Michael Rogers je moral po 16 letih končati kariero. Razlog so težave s srcem. Avstralec tako na Touru ne bo mogel pomagati Albertu Contadorju.

16 izjemnih let
36-letni Avstralec Michael Rogers je bil v zadnjih letih član Tinkoffa. Letos je imel težave z zdravjem in zdaj je potrdil, da se predčasno poslavlja od profesionalnega kolesarstva. Pred letošnjo dirko Tour Down Under so odkrili aritmijo srca in tako se je preventivno raje odpovedal nastopu. Vrnil se je na dirki po Dubaju, a je moral odstopiti. Zdaj je jasno. Rogers končuje kariero. In, kakšna kariera je to bila!

Kar 16 let je vztrajal med elito. Dolgo – še preden je prestopil med profesionalne kolesarje, pa tudi med najboljšimi – je spadal med najboljše kronometriste na svetu. Med elito je prišel leta 2001 z ekipo Mapei Quick Step, ki je takrat imela poseben projekt za mlade kolesarje. V tej ekipi so bili tudi Cancellara, Pozzato, Petrov … Leta 2002 je dobil Tour Down Under, naslednje leto dirko po Belgiji in dirko po Nemčiji.

Trikrat zapored svetovni prvak v kronometru
Leta 2004 pa je postal svetovni prvak v vožnji na čas. Po diskvalifikaciji Tylerja Hamiltona je prejel bronasto medaljo v tej disciplini na olimpijskih igrah. Leta 2005 je ponovil uspeh in osvojil novo mavrično majico. Poleg tega so mu podelili še zlato medaljo iz leta 2002. Takrat je bil sicer drugi, a so Davidu Millarju zaradi dopinga zlato medaljo odvzeli.

In tako je Rogers postal prvi kolesar, ki je trikrat zapored osvojil mavrično majico v vožnji na čas. Leta 2006 je prestopil v T-Mobile in bil deveti na dirki po Franciji. Izognil se je vsem dopinškim aferam in je v ekipi ostal tudi, ko jo je prevzel Bob Stapleton, ki jo je preimenoval v Team High Road. Leta 2010 je dobil dirko po Kaliforniji, naslednje leto pa je prestopil v Sky. Leta 2012 je Bradleyju Wigginsu pomagal do zmage na dirki po Francji. Sledil je prestop v TInkoff Saxo.

Končno tudi do zmage na Touru
Konec leta 2013 so v njegovem vzorcu, odvzetem na zadnji dirki sezone na Japonskem našli sledi clenbuterola. Dolgo se je zagovarjal, da je to zaradi konamniranega mesa. Njegova obramba je bila tudi uspešna. Vrnil se je na italijanskem Giru in dobil dve etapi. Najprej v Savoni, potem pa še etapo do Monte Zoncolana.

Dva meseca kasneje je prvič slavil tudi etapno zmago na dirki po Franciji. Najboljši je bil v etapi do Bagneres de Luchona. V poslovilnem pismu je zapisal, da je preprosto živel otroške sanje. Obenem se je zahvalil vsem, ki so mu stali ob strani, tudi takrat, ko je že kot 16 let star fant zapusil Avstralijo. V želji, da uresniči sanje. Postati profesionalni kolesar.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ