Miguel Angel Lopez zmagovalec kraljevske etape, Primož Roglič in Tadej Pogačar izjemno

Miguel Angel Lopez zmagovalec kraljevske etape, Primož Roglič in Tadej Pogačar izjemno
16.09.2020 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Sirotti

Primož Roglič tudi po 17. kraljevski etapi ostaja v rumenem, Tadej Pogačar pa trdno v beli majici ter tudi v pikčasi majici.

Na etapi z dvema vzponoma ekstra kategorije je bilo pričakovati, da se kolesarji pomerijo na zaključnem vzponu v skupni dolžini kar 21,5 kilometra s povprečnim 7,8 odstotnim naklonom.

Na polovici 90 tih kilometrov »ravninskega« dela na etapi je bila najprej aktualno merjenje moči na vmesnem šprintu, ko je ta kratko ponovno potegnil Peter Sagan, saj je Sam Benett dobil sprint in za dve točki še povečal prednost v točkovanju za zeleno majico. Pred tem so točke pobrali že ubežniki, ki so ponovno upali na končno zmago v etapi.

Do začetka prvega od dveh kategoriziranih vzponov je glavnina dopustila, da so si ubežniki nabrali več kot 6 minut prednosti. Na začetku vzpona Col de la Madeline pa so narekovanje tempa prevzeli kolesarji Bahrain Meride, ki so se tokrat prvič na letošnji dirki po Franciji postavili na čelo glavnine s tako izrazitim namenom po končnem uspehu. Na vrhu prvega vzpona ekstra kategorije je pospešil Tadej Pogačar in s tem osvojil dodatne točke ter prevzel tudi vodstvo v točkovanju za pikčasto majico. Pri spuščanju so pobudo prevzeli ponovno kolesarji Bahrain Mclarn z Matejem Mohoričem na čelu, do katerega so se pa kar dvakrat zapeljali klubski kolegi in ga opomnili, da naj se spušča počasneje.

Ko je glavnina varno zaključila s spustom je bilo pred kolesarji še 33 kilometrov, ubežniki pa so imeli še dve minuti in pol prednosti. Narekovanje ritma so ponovno prevzeli kolesarji Bahrain Mclarn in nadaljevali lov za ubežniki. Na začetku prelaza in tokrat ciljnega vzpona Col de la Loze je bilo pred kolesarji še dobrih 22 kilometrov, ko je prišel na vrsto za narekovanje tempa tudi Matej Mohorič. Glavnina se je redčila, ekipa Bahrain Mclarn pa je s tem stonjevanjem ritma redčila tudi svoje vrste.


Do zadnjega ubežnika Richarda Carapaza (Ineos Grenadiers) so se na šestem kilometru približali že na 20 sekund razlike, ko se je zdesetkana glavnina z 12 timi kolesarji nekoliko ustavila in Richarda Carapaz si je ponovno nabral 50 sekund prednosti.

Slabe štiri kilometre do cilja je prvi popustil Mikel Landa, za katerega so narekovali tempo kolesarji Bahrain Mclarn dobršen del etape, stopnjevanju tempa nista mogla slediti tudi Rigoberto Uran in Adam Yates. Tri kilometre do cilja je bil ujet še zadnji ubežnik Richarda Carapaz, ko se je na čelo pomaknil Tadej Pogačar.

Kraljevska etapa: 168 kilometrov, 4.016 v.m., povprečna hitrost 35,03


V trenutku, ko je Tadej Pogačar stopnjeval ritem, je napadel Miguel Angel Lopez, ki ni popuščal vse do cilja. Richi Port je bil naslednji, ki je popustil, z manjšo razliko pa sta Lopezu uspela slediti Tadej Pogačar in Primož Roglič, ki je imel ob sebi še zvestega pomočnika Seppa Kussa. Dva kilometra do cilja, pa smo lahko spremljali izjemno borbenost Lopeza, Rogliča in Pogačarja, ki so bili vsak svoj boj z metri do ciljne črte.

Na koncu je zasluženo slavil zmago na kraljevski etapi Miguel Angel Lopez, izjemna slovenska kolesarja pa sta ponovno zamenjala vrstni red, ko je tokrat z minimalnim zaostankom drugo mesto osvojil Primož Roglič, z nekoliko več zaostanka pa je ciljno črto prečkal Tadej Pogačar.

Etapo si bomo ponovno zapomnili kot zgodovinsko, ko je Tadej Pogačar, kot prvi Slovenec na dirki po Franciji oblekel pikčasto majico, ker je prevzel vodstvo v točkovanju za najboljšega hribolazca. Pikčasto majico bo nosil tudi jutri v osemnajsti etapi, ker ima v pelotonu višjo vrednost, kot belo majico za mladega kolesarja.


Skupna razvrstitev (rumena majica):
1 ROGLIČ Primož Team Jumbo-Visma 74:56:04
2 POGAČAR Tadej UAE-Team Emirates 0:57
3 LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team 1:26
4 PORTE Richie Trek - Segafredo 3:05
5 YATES Adam Mitchelton-Scott 3:14
6 URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 3:24
7 LANDA Mikel Bahrain - McLaren 3:27
8 MAS Enric Movistar Team 4:18
9 DUMOULIN Tom Team Jumbo-Visma 7:23
10 VALVERDE Alejandro Movistar Team 9:31

Skupna razvrstitev (pikčasta majica):
1 POGAČAR Tadej UAE-Team Emirates 66
2 ROGLIČ Primož Team Jumbo-Visma 63
3 LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team 51
4 COSNEFROY Benoît AG2R La Mondiale 36
5 ROLLAND Pierre B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 36

Skupna razvrstitev (bela majica):
1 POGAČAR Tadej UAE-Team Emirates 74:57:01
2 MAS Enric Movistar Team 3:21
3 MADOUAS Valentin Groupama - FDJ 1:24:17


Zadnji kilometer
Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ