Miha Halzer o usodnih desetih centimetrih in prihodnosti eliminatorja!

Miha Halzer o usodnih desetih centimetrih in prihodnosti eliminatorja!
25.06.2013 AVTOR: D. Z.
Miha Halzer se je z evropskega prvenstva v Bernu vrnil s srebrno medaljo v eliminatorju. Do zlate ga je ločilo zgolj deset centimetrov. Tokrat je bil tudi veliki Daniel Federspiel premagljiv.

Z Avstrijcem hranila moči za zaključne boje
»Vsi slovenski predstavniki so presegli pričakovanja. Bili so tam, kjer si zaslužijo. Le Miha Halzer ne. On si zasluži zmago, « je bolj v šali kot zares na novinarski konferenci dejal Mohor Vrhovnik. A nekaj resnice vendarle je v tem. Halzer je osvojil drugo mesto, kar je odličen rezultat. Vendar je bil zmagi zelo blizu.

»Dirka je bila precej taktična. Že kvalifikacije sva prva dva odpeljala nekoliko rezervirano. On je dosegel sedmi čas, jaz pa devetega. Tako sva za izločilne boje prihranila nekoliko več moči, « je pojasnil Miha Halzer, ki je priznal, da je predvsem v finalni vožnji pričakoval, da bo ta potekala nekoliko drugače.

Izkoristil oziranje tekmecev
»Pričakovali smo, da bodo Švicarji nekoliko bolj vlekli, saj so slabši sprinterji in bi naju s Federspielom tako poskušali utruditi, da bi imela manj moči za zaključni sprint. Ampak. Na to zaključno ravnino, ki je bila dolga kar štiristo metrov, sem se pripeljal dokaj svež, « je dodal Halzer, ki se je prav zato hitro odločil za sprint. Že tristo metrov pred ciljem je odločno napadel, saj je želel izkoristiti nepozornost obeh domačinov.

»Videl sem, da sta tekmovalca pred mano pogledala nazaj in takoj mi je postalo jasno, da moram napasti, saj sem, ko sta glavo obrnila naprej, vedel, da se ne bosta več ozrla. Igral sem na to karto presenečenja. Počutil sem se tudi dovolj močnega. « A vseeno se je zmotil. Zdelo se je že, da je Halzer na dobri poti k naslov evropskega prvaka, ko se je po njegovi desni strani mimo pripeljal prvi favorit Daniel Federspiel. Takrat je bilo upov na zmago konec.

Tudi Avstrijec je premagljiv
»Federspiel se je na moj napad hitro odzval. Celo hitreje, kot sem sam pričakoval, saj sem upal, da bo izgubil moje zavetrje. Potem so mi povedali, da je ta sprint odpeljal v mojem zavetrju in mu je zgolj v zadnjih petih metrih uspelo priti mimo. Na koncu je bila ta prednost tistih deset centimetrov. Če pošteno povem, sem bil kar presenečen, da mu je to uspelo. « Kljub porazu je Halzer tokrat dokazal, da je bil tudi neverjetni Avstrijec premagljiv.

»Seveda je, čeprav je zelo atletski tip. Šibke točke skorajda nima. Je zelo vzdržljiv. V eliminatorjih ima več kot 20 zmag in je zato tekmovalec z največ izkušnjami v teh izločilnih bojih. Obenem je neverjeten sprinter, obrača ogromne številke. « Prav zato ga bo Halzer lahko premagal zgolj ob izbiri prave taktike: »Voziti moram pametno. Mislim, da je moja prednost v sprintih, kjer so nekoliko večje hitrosti, saj imam kar precej več kilogramov. Posledično tudi moči in tako lahko pri višjih hitrostih hitreje sprintam. Tokrat me je ukanil. Ko sem pogledal nazaj, ga nisem videl, saj je bil na drugi strani. «

Bo dobil priložnosti tudi na olimpijskih igrah?
In prav ta dirka je mogoče tudi dokaz, da lahko Halzer še vedno upa na zmago. V tej sezoni je drugih mest dovolj, saj noče, da bi se ga prijel vzdevek 'večno drugi': »Upam, da ne. Na to zmago res čakam. Sam pri sebi čutim kar velik pritisk, ker še nisem zmagal. Vem, da sem bil na kakšni tekmi tudi boljši od tekmecev in žal mi tega ni uspelo unovčiti, vendar bo priložnosti še dovolj. «

Mogoče se mu v prihodnosti ponudi celo priložnost, da bi se boril za olimpijske medalje. Mednarodna kolesarska zveza naj bi se namreč trudila, da bi to nadvse atraktivno disciplino uvrstili v koledar poletnih olimpijskih iger. Morda že za Rio 2016. »O tem, kako kaže z vsem skupaj ne vemo nič. Govorilo se je, da se bo o tem odločalo avgusta, potem pa sem slišal, da šele januarja. Mislim, da je prihodnost te discipline zelo odvisna tudi od tega, ali jo bodo uvrstili na olimpijske igre ali ne, « je še dodal Halzer.

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ