Mikel Landa: V taki situaciji se nočem več znajti

Mikel Landa: V taki situaciji se nočem več znajti
26.07.2017 AVTOR: D. Z.
"Potem ko so me ujeli, bi se na Izoardu lahko samo še vozil v zavetrju in ne bi izgubil tistih 12 sekund. Vendar sem šel naprej in narekoval ritem, saj je Froome tako želel, pa čeprav to ni bilo najbolje."

Samo ena sekunda je Mikela Lando ločila do odra za zmagovalce na dirki po Franciji, pa čeprav je tri tedne bolj ali manj kolesaril v vlogi pomočnika kasnejšemu zmagovalcu Chrisu Froome.

Španec, ki ima letos za sabo izjemno naporno sezono, saj je odpeljal tudi Dirko po Italiji – tam je bil najbojši na gorskih ciljih in je dobil eno etapo – se je na francoskem Touru do konca boril za uvrstitev na oder za zmagovalce. Prepričan je, da je boj z Romainom Bardetom izgubil na Izoardu.

“Froome mi je rekel naj grem počasneje, počasneje. Takrat sem bil zelo jezen, saj sem se žrtvoval, ne da bi sam karkoli pridobil. Zmaga ni bila v nobenem trenutku vprašljiva. Zlomilo pa me je, ker sam nisem nič pridobil. Ter pokopal lastne upe … to boli, ” je priznal Landa. Kljub temu, da ga je Bardet v boju za tretje mesto premagal, pa Španec ni preveč razočaran:

“Zato, ker se nikoli nisem videl na odru. Preden je Bardet prišel na cilj je za trenutek vladala evforija. Ker pa dan prej nisem zaspal z mislijo na oder, mi tega ni bilo težko sprejeti. Te uvrstitve nisem izgubil takrat, ampak dva dni prej na Izoardu. ” Landa je za cyclingnews.com poudaril, da se s Froomom zaradi tega nista nikoli prepirala, da so se v ekipi vseskozi dobro razumeli:

“Od prvega trenutka je Brailsford odlično obvladoval situacijo. Prisilil nas je, da smo se pogovarjali, da nismo ničesar zadrževali v sebi. ”

Ni skrivnost. Landa se po letošnji sezoni poslavlja od Skyja. Zdaj je bolj ali manj jasno, da bo v naslednjem letu vozil za španski Movistar. Predvsem pa si ne želi več opravljati vloge pomočnika. Pred leti se je v taki situaciji že znašel, saj je moral na dirki po Italiji kot član Astane pomagati Fabiu Aruju. Na koncu je Aru Giro končal na drugem mestu, Landa pa na tretjem.

“V taki situaciji se nočem več znajti. To je moreče. Tako, kot ne hlepim po tem, da bi si me zapomnili kot zmagovalca nečesa, tako nočem, da bi si me zapomnili kot nekoga, ki ni dosegel tistega, kar bi lahko. Kot kolesarja, ki je bil dovolj močan za zmago na Giru ali Touru, vendar mu to ni uspelo. Rad bi dobil eno dirko ali pa vsaj poskusil. Če bo to zmaga ali poraz, naj bom za to sam kriv. ”

Če bo res prestopil v Movistar, se bo tam v naslednji sezoni srečal z Nairom Quintano in Alejandrom Valverdejem, ki sta v španski ekipi že dlje časa prva zvezdnika.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ