Milimetri v šprintu odločili v korist Dylana Groenewegna

Milimetri v šprintu odločili v korist Dylana Groenewegna
03.07.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Tretja etapa dirke po Franciji, zadnja na Danskem, je bila v nasprotju z napovedmi precej mirna, spremljali smo šprint glavnine, v katerem je bil po fotofinišu najboljši Dylan Groenewegen.

Z etapo od Vejleja do Sonderborga se je končalo gostovanje dirke po Franciji na Danskem in čeprav je bila trasa skoraj povsem ravna, so športni direktorji v napovedih svarili pred možnostjo vetra. A tega danes ni bilo, posledično je bilo tudi dogajanje na cesti precej bolj mirno.

V beg je šel Magnus Cort Nielsen in pobral točke na treh vzponih četrte kategorije, potem pa je počakal glavnino. Presenetljivo tudi v zadnjih 30 kilometrih ni bilo nobenega poizkusa napada iz glavnine, ki bi bil najbrž obsojen na neuspeh.

Ob vstopu v zadnjih 10 kilometrov se je cesta zožala in prišlo je do padca, tam je v ozadju ostala precej velika skupina kolesarjev, vključno s skoraj celim Bahrain Victoriousom, ki ni več ujela priključka, izgubili so 31 sekund. Primož Roglič in Tadej Pogačar sta se padcu uspela izogniti in sta ostala v ospredju.

Zadnji levi zavoj je premešal karte pred šprintom

Zadnjih 10 kilometrov je bilo relativno mirnih, spremljali smo klasično prerivanje šprinterskih vlakov, v zadnjem ostrem levem zavoju 800 metrov pred ciljem pa so se karte precej premešale. Nosilec zelene majice Fabio Jakobsen je preveč zavrl in izgubil je kar nekaj položajev, odlično delo pa je za Wouta van Aerta opravil Christophe Laporte.

Van Aert je šprintal po desni strani ceste, ob ograji je mimo želel priti Peter Sagan, ki je bil hiter, a prostora ni bilo dovolj. Tam je luknjo iskal tudi Caleb Ewan, ki je prav tako ostal zaprt in se ni uspel vključiti v šprint. 

Jasper Philipsen je prihajal po levi strani, vmes pa je luknjo našel Dylan Groenewegen in se šele v zadnjih 20 metrih prebil v ospredje, na ciljni črti pa je po fotofinišu za nekaj milimetrov ugnal nosilca rumene majice van Aerta. Nekaj dela je pri zmagi opravil tudi Luka Mezgec, ki je bil v vlaku Groenewegna, a je vlak nato v prej omenjenem zavoju razpadel in Nizozemec je moral šprintati sam.

V rumenem ostaja van Aert, ki je zdaj tudi nosilec zelene majice, belo ima Tadej Pogačar, v točkovanju za pikčasto pa je še nekoliko povečal prednost Cort Nielsen. Jutri je pred kolesarji prvi prost dan, ko se bodo z Danske selili v severno Francijo, kjer se bo v torek dirka nadaljevala. 

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ