Millar ugnal Perauda in razžalostil Francoze

Millar ugnal Perauda in razžalostil Francoze
14.07.2012 AVTOR: D. Z.
David Millar je dobil 12., najdaljšo etapo na dirki po Franciji. V skupnem seštevku do sprememb ni prišlo. Wiggins vodi, Brajkovič ostaja osmi.
12. etapa na dirki po Franciji se je začela v mestu Saint Jean de Maurienne, končala pa v Annonayu. Dolga je bila kar 226 kilometrov. Po pričakovanjih pa so tokrat na svoj račun prišli predvsem ubežniki. V prvem delu etape so morali kolesarji premagati dva zahtevna vzpona prve kategorije. Najprej so se že po 20 kilometrih dirkanja povzpeli na Cucheron, potem pa še na Granier.

Tik pred začetkom prvega vzpona je s pobegom poskušal Kristjan Koren in kmalu se je v ospredju izoblikovala skupina 20 kolesarjev, v kateri pa ni bilo nobenega kolesarja, ki bi lahko ogrozil rumeno majico. Že na vrhu prvega vzpona je v ospredju ostala precej manjša skupina kolesarjev. Bilo jih je namreč samo še enajst, medtem ko je gorski cilj dobil Robert Kišerlovski. Hrvat je dobil tudi drugi gorski cilj.

Na spustu z drugega vzpona pa je prej omenjeni Koren moral počakati Petra Sagana. Nosilec zelene majice se je želel priključiti ubežnikom, vendar mu to ni uspelo, saj ga predvsem moštvo Matthewa Gossa Orica GreenEdge ni pustilo daleč. Goss in Sagan se namreč borita za zeleno majico. Tako je bila ena izmed skupin ubežnikov ujeta, medtem ko so v ospredju ostali le še Gautier, Peraud, Martinez, Kišerlovski in Millar.

Njihova prednost se je hitro povečala na več kot deset minut. Takrat je postalo jasno, da bo zmagovalec eden izmed teh kolesarjev. Skupaj so prevozili tudi zadnji kategorizirani vzpon in v zadnjih treh kilometrih so se udarili za zmago. Kišerlovski je sicer poskušal z napadom, a odločilno potezo sta na blagem vzponu dobra dva kilometra pred ciljem potegnila Millar in Peraud. Hitro sta si nabrala dovolj veliko prednost, v sprintu pa se je že četrte zmage v karieri veselil David Millar.

Peraud je bil drugi, Martinez tretji, Gautier četrti in Kišerlovski peti. Slednji je bil razglašen za najbolj borbenega kolesarja v etapi. Glavnina z najboljšimi je za zmagovalcem zaostala za osem minut. Sprint je dobil Goss, vendar je v samem sprintu prehitro zamenjal smer in s tem na tla skorajda spravil Sagana. Sodniki so dosledno upoštevali pravila in Gossa uvrstili na zadnje mesto skupine.

Ker pa sta si Sagan in Goss privozila sekundo prednosti pred ostalimi, so Sagana uvrstili na šesto mesto, Gossa pa tik za njim na sedmo. Tako bo boj za zeleno majico še zelo zanimiv. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Wiggins je brez težav zadržal rumeno majico. Jani Brajkovič, ki je etapo končal na 16. mestu pa je skupno še vedno osmi.

 

Rezultati 12. etape

1. David Millar (VB, Garmin-Sharp) 5:42:46
2. Jean Christophe Peraud (Fra, Ag2r-La Mondiale) isti čas
3. Egoi Martinez (Špa, Euskaltel-Euskadi) + 0:05
4. Cyril Gautier (Fra, Europcar)
5. Robert Kišerlovski (Hrv, Astana) vsi isti čas
6. Peter Sagan (Svk, Liquigas-Cannondale) 7:53
7. Matthew Goss (Avs, Orica-GreenEdge) isti čas
8. Sebastien Hinault (Fra, Ag2r-La Mondiale) 7:54
9. Cadel Evans (Avs, BMC)
10. Luca Paolini (Ita, Katjuša)
16. Jani Brajkovič (Slo, Astana) vsi isti čas
109. Kristijan Koren (Slo, Liquigas-Cannondale) 10:36
158. Borut Božič (Slo, Astana) 11:59
159. Grega Bole (Slo, Lampre-ISD) isti čas

Skupni vrstni red:
1. Bradley Wiggins (VB, Sky) 54:34:33
2. Christopher Froome (VB, Sky) + 2:05
3. Vincenzo Nibali (Ita, Liquigas-Cannondale) 2:23
4. Cadel Evans (Avs, BMC) 3:19
5. Jurgen Van Den Broeck (Bel, Lotto-Belisol) 4:48
6. Haimar Zubeldia (Špa, RadioShack-Nissan) 6:15
7. Tejay Van Garderen (ZDA, BMC) 6:57
8. Jani Brajkovič (Slo, Astana) 7:30
9. Pierre Rolland (Fra, Europcar) 8:31
10. Thibaut Pinot (Fra, FDJ-BigMat) 8:51
112. Kristjan Koren (Slo, Liquigas-Cannondale) 1:40:48
151. Borut Božič (Slo, Astana) 2:04:35
158. Grega Bole (Slo, Lampre-ISD) 2:09:26

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ