Miren začetek in kaotičen konec s Froomom v ozadju (VIDEO)

Miren začetek in kaotičen konec s Froomom v ozadju (VIDEO)
07.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti
Dirka po Franciji se je začela s sprintersko etapo, ki je v zaključku poskrbela za hudo selekcijo med favoriti za končno zmago. Etapo je dobil Fernando Gaviria. Roglič in Koren z najboljšimi.
Letošnja dirka po Franciji se je začela v pokrajini Vendee, natančneje v kraju Noirmoutier-en-L'Ille. Etapa je bila dolga 201 kilometer, cilj pa je gostil Fontenay le Comte. Etapa je bila ravninska, z izjemo vzpona četrte kategorije. Po pričakovanjih je kmalu prišlo do pobega. V ospredju so moči združili trije kolesarji Ledanois, Offredo in Cousin. Hitro so si privozili štiri minute prednosti, potem pa so se v glavnini v lov za ubežniki podale sprinterske ekipe. Največ dela so pri lovu opravili kolesarji moštev Dimension Data, Groupama-FDJ in Quick Step. Na okrepni postaji je padel Lawson Craddock, ki se je potem krepko trudil, da bi kljub bolečinam vendarle prišel do cilja.

To mu je v ozadju tudi uspelo. 30 kilometrov pred ciljem se je glavnina ubežnikom približala na manj kot minuto. Ledanois je dobil gorski cilj in si je tako zagotovil pikčasto majico. Deset kilometrov do cilja je bilo pobega konec in takrat je prišlo do množičnega padca. Arnaud Demare je ostal ujet v ozadju, pa najresnejša kandidata za belo majico Pierre Latour in Egan Bernal ... V ozadju sta ostala tudi Richie Porte in Adam Yates ... začel se je lov za vse hitrejšo vodilno skupino. Pet kilometrov pred ciljem pa je po prerivanju s ceste zletel še Chris Froome.

Vodilni v skupnem seštevku se je komaj izognil stebričku ob cesti. Sicer se je hitro pobral, a vodilne skupine, v kateri so ritem narekovali član Bore Hansgrohe ni mogel več ujeti. V tej skupini sta se vozila tudi oba Slovenca Primož Roglič in Kristijan Koren. Dobre tri kilometre pred ciljem je ob cesti obstal še Nairo Quintana. Kolumbijec je moral zamenjati kolo in je tako nemočno čakal na pomoč, tako da so mimo njega pripeljali tudi Froome, Porte, Yates in ostali. V samem zaključku so pobudo prevzeli kolesarji Quick Stepa, ki so imeli tudi številčno premoč. Fernando Gaviria je imel ob sebi zares izjemne pomočnike.

Ob pravem času pa je začel tudi s sprintom. Peter Sagan je bil sicer v njegovem zavetrju, a prehiteti ga ni mogel. Gaviria je Kolumbiji prinesel prvo etapno zmago v skupinskih sprintih na dirki po Franciji. Kolumbijec je sploh prvič na Touru in po 15 letih je prvi Kolumbijec z rumeno majico. Drugi je bil Sagan. Sledili so Kittel, Kristoff, Laporte, Groenewegen, Matthews, Degenkolb, Guglsang, Majka in Nibali. Kristijan Koren je bil 30., Primož Roglič pa 54. Richie Porte, Adam Yates, Ion Izagirre, Christopher Froome ... so zaostali za 51 sekund. Nairo Quintana in Egan Bernal sta izgubila 1:15.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ