Miro Kregar svetovni prvak v Ultraman triatlonu

Miro Kregar svetovni prvak v Ultraman triatlonu
02.12.2013 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Zadnji dan Ultraman-a sta si Miro Kregar in Alexadre Ribeiro že po prvih kilometrih nakazala, da upravičeno veljata za prva favorita in si s tempom okrog 4min/km, pritekla nekaj minut prednosti.

Prvih deset kilometrov sta pretekla v štiridesetih minutah. Po sončnem vzhodu se je počasi začela dvigovati temperatura, ki je poleg utrujenosti iz prvih dveh dni, še otežila pogoje dvojnega maratona.

Žal je Miro, zaradi tehnične napake spremljevalne ekipe, dobil kar dvanajst kazenskih minut pribitka skupaj torej že kar 18 minut. Zaostanek se je povečal na 47 minut za vodilnim Sheeperjem in 27 minut za večnim rivalom Ribeirom.
Alexandre in Miro sta prvih 21 kilometrov pretekla s časom 1:28, potem pa je Miro na 28. kilometru močno pospešil in se takoj začel vidno oddaljevati od Ribeira, ki nikakor ni našel prave dnevne forme.
Bitka s časom se je začela. Čas prvega maratona je bil 3:01, Ribeiro pa je zaostajal že 10 minut. Prednost se je samo še povečevala in ko smo na 73. kilometru dobili informacijo, da ima Ribeiro težave in da zaostaja že skoraj 40 minut smo vedeli, da je zmaga blizu, a do cilja je bila še vedno razdalja malega maratona. S pravilno prehrano in dobro tempiranim tempom je Miro Svojo prednost še povečal in na koncu tekaško preizkušnjo končal s časom 6:30, kar je zadoščalo za skupno zmago in naslov svetovnega prvaka, ki si jo je zasluženo Miro priboril v 8. poskusu.
Po tekmi je povedal: »Pripravljen se bil odlično, tudi zdravje mi je dobro služilo. Še posebej bi se rad zahvalil spremljevalni ekipi in vsem sponzorjem, ki me podpirajo in omogočajo moje nastope. « Drugo mesto je na koncu pripadlo Alexandru Ribeiru, tretji je bil Tim Sheeper.

Ultraman Hawaii – WC 2013

Prvi dan:
36 tekmovalcev iz 8 držav se je v Kailua Bayu ob 6:30 pognalo v vode Pacifika. Preplavati so morali 10km do zaliva Keauhou. Sledila je menjava in 145 km kolesarjenja proti južnem delu otoka in nato po vzhodni obali na pobočje vulkana Mauna Loa. Kolesarska proga je bila zelo razgibana in na koncu dneva se je skupaj nabralo 2300 m višinske razlike. Razmere na plavanju je otežil nasprotni tok, tako da so bili časi približno 20 min slabši od optimalnih, na kolesu pa je na srednjem delu proge pihal močan veter v prsa, na zadnjem 50 km vzponu od morja na višino 1250 m pa je preko lavinih polj kar močno deževalo in ni bilo pretirane vročine.
Prva je iz vode prišla bivša članica ameriške olimpijske plavalne reprezentance Hilarry Biscay s časom 2:36, drugi Tim Sheperd 2:45. Miro Kregar je s časom 3:14 končal na 11.mestu. Vodeča iz vode sta mesti po koncu kolesa samo zamenjala, tretji Alexandre Ribeiro, Miro je prvi dan zaključil na 6. mestu.
Jutri tekmovalce čaka 276 km kolesarjenja preko glavnega mesta Big Islanda, Hila, proti severu in po 200 km na cesti se le ta vzpne na 1100 m visoko goro Kohala in preko nje do malega mesteca Hawi. Od tam pa jih v nedeljo čaka dvojni tekaški maraton preko lavinih polj nazaj do Kailue Kone.

Drugi dan:

Tekmovalci so morali prekolesariti 276km s pobočja vulkana Manuna Loa do mesta Hawi. Proga je bila tako kot prejšnji dan zelo razgibana, saj se je skupno nabralo kar 2500m višinskih metrov. Tudi vreme je bilo zelo spremenljivo, od vročine do manjših neviht, ob stalni spremljavi vetra, ki je bil nekoliko bolj prijazen do tekmovalcev, saj je kar nekaj časa del pihal tekmovalcem v hrbet.
Naš predstavnik Miro Kregar je v začetku naredil napako in se preveč približal tekmovalcu pred seboj (dovoljeno je 5m) in dobil kazen 6 minut, kar ga je na koncu stalo zmage v 2. etapi. Sicer je vozil odlično, začel rezervirano in v srednjem delu pospešil prehitel tekmovalce pred seboj in naredil odločilno razliko, ki jo danes nihče ni bil sposoben nadoknaditi. V cilj je sicer pripeljal prvi pred glavnim favoritom za zmago Alexandrom Ribeirom iz Brazilije, a je slednji slavil zmago za slabo minuto.
V skupnem seštevku je Miro Kregar na tretjem mestu, za vodečim Timom Sheeperjem iz ZDA zaostaja 30 minut, za drugim Ribeirom pa polovico manj, tako da se v zadnji etapi lahko nadejamo hude bitke za zmago. Jutri namreč tekmovalce čaka zadnja tekaške etapa – dvojni maraton.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ