Miškulin najboljši na Hrvaškem, Pozzovivo dobil Trentino,, Polanc ostaja med najboljšimi

Miškulin najboljši na Hrvaškem, Pozzovivo dobil Trentino,, Polanc ostaja med najboljšimi
20.04.2012 AVTOR: D. Z.
Domenico Pozzovico je dobil dirko po Trentinu. Na dirki po Toskani za mlajše člane je naš najboljši zdaj Jan Polanc na desetem mestu. Jure Miškulin pa je na Hrvaškem dobil prvo etapo.
Pozzovivo najboljši na najtežjem vzponu
Za kolesarji je zdaj že tradicionalno težka dirka po Trentinu. V zadnjih dveh dneh je bil za kolesarji pravi pekel. Predvsem v četrkovi etapi s ciljem na vzponu Punta Veleno se je bil pravi boj, ne samo za mesta, ampak tudi za to, kdo bo na vrh tega klanca sploh sposoben priti. Najbolje je šlo Domenicu Pozzovivu, ki je dobil etapo in prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Jani Brajkovič je zasedel deveto mesto.

V petek pa je bila na sporedu zadnja, četrta  etapa. Tudi ta je bil zelo zahtevna, še toliko bolj zaradi vremena, saj je kolesarje na zaključnem vzponu motilo tudi sneženje. Etapa se je začela v kraju Castelletto Di Brenzone, po 177 kilometrih pa se je končala na znanem prelazu Pordoi. Tokrat sta prevladovala dva mlada Kolumbijca. Zmage se je veselil Darwin Atapuma Hurtado, sicer član moštva Colombia Coldeportes.

Za tri sekunde je premagal sonarodnjaka, vendar v dresu moštva Acqua Saponeja Carlosa Alberta Betancurta. Tretje mesto je s šestimi sekundami zaostanka osvojil Pozzovivo, ki je tako suvereno ubranil vodstvo in se veselil zaslužene zmage v skupnem seštevku. Na drugem mestu je dirko končal Damiano Cunego, na tretjem pa Sylvester Szmyd. Jani Brajkovič je zadnjo etapo končal na 29. mestu, dirko pa na 25. Gregor Gazvoda je bil tokrat 75., na koncu pa je zasedel 98. mesto.

Polanc med najboljšimi
V Italiji pa se odvija tudi etapna dirka za mlajše člane po Toskani, ki spada med dirke za Pokal narodov. Tam nastopa tudi slovenska reprezentanca. V četrtkovi zahtevni etapi je Jan Tratnik izgubil odlično tretje mesto v skupnem seštevku. Na vrh so se prebili predvsem domačini, vodstvo pa je prevzel italijanski hribolazec Fabio Aru. Na skupno deseto mesto pa se je z zaostankom 59 sekund povzpel Jan Polanc.

V petek je kolesarje čakala 146 kilometrov dolga preizkušnja, ki so jo premagali v treh urah in 36 minutah. V prvi polovici dirke se je s skupino sedmih kolesarjev v pobegu znašel tudi Rajšp. Vendar se je njihov poskus hito končal. Kolesarje je motil tudi dež, skupina z najboljšimi pa je ob prečkanju oznake za zadnjih deset kilometrov za dvema ubežnikoma - Ukrajinec Sosnitski in Norvežan Galta - zaostajala za minuto in 15 sekund. A pred vsemi je bilo še šest kilometrov zaključnega vzpona.

Aru vodi, Italijani v ospredju
Štiri kilometre pred ciljem je bila ta razlika še 48 sekund. Potem sta se na čelo postavila kar Aru in zmagovalec četrtkove etape Bongiorno. Skupaj sta ubežnika uspela ujeti 300 metrov pred ciljem. Takoj zatem, tik pod vrhom vzpona, je odločilni napad izvedel Avstralec Jay McCarthy. Švicar Patrick Schellinf je bil drugi, tretji pa Michael Valgren Andersen. Od 112 kolesarjev na startu jih je zaradi zahtevnih vremenskih razmer do cilja prišlo zgolj 74.

Odstopil je tudi to tega trenutka drugi Cattaneo. V skupnem seštevku ni prišlo do večjih sprememb. Po 586 prevoženih kilometrih in po povprečni hitrosti 39,67 km/h je v vodstvu še naprej prej omenjeni Fabio Aru. Drugi je z devetimi sekundami zaostanka Belgijec Tim Wellens, tretji pa Francesco Manuel Bongiorno, ki je dobil četrtkovo etapo. Tudi četrto mesto zaseda Italijan, in sicer zmagovalec prve etape, do katere mu je zelo pripomogel tudi Jan Tratnik Enrico Barbin. Polanc je še vedno deseti. Ima 59 sekund zaostanka.

Miškulin dobil sprint v prvi etapi
Tudi mladinci nastopajo na etapni dirki, ki šteje za prestižni Pokal narodov. Ta poteka v bližnji hrvaški istri. Gre za dirko po Istri oziroma za Memorial Edi Rajkovič. Govorimo o trednevni preizkušnji, ki so jo v močni mednarodni konkurenci najbolje začeli prav Slovenci. Prva etapa je potekala od Rovinja do Buzeta.

Po dobrih dveh urah dirkanja pa se je končala s sprintom večje skupine kolesarjev. Tega je dobil Jure Miškulin, ki je ugnal Italijana Federica Zurlo in Belgijca Joachima Vanreytena. Matic Šafaric Kolar je bil 38., Matej Mohorič 53., Matej Razingar 65., Gašper Katrašnik 72., Martin Otoničar pa 80. ... Prej omenjeni Miškulin je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ