Mitchelton Scott: V ospredju brata Yates, več priložnosti za Mezgeca

Mitchelton Scott: V ospredju brata Yates, več priložnosti za Mezgeca
29.01.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Avstralska zasedba se je v minulih osmih sezonah uveljavila v pelotonu, v naslednji sezoni bodo vse stavili na tritedenske dirke. Po odhodu Trentina prostor za Mezgeca.

Luka Mezgec je za drugo zmago v šprintu na dirki po Poljski presegel 80 km/h. 

Mitchelton Scott ima, od svojega nastanka pred sezono 2012, precej spremenljivo podobo. Začeli so kot šprinterska ekipa, nato so se prelevili v specialiste za klasike in težke šprinte (ponašajo se z zmagami na Paris Roubaixu, Milanu Sanremu, Liege – Bastogne – Liege in Lombardiji), v zadnjih letih pa so se osredotočili na etapne dirke, predvsem vse tri tritedenske preizkušnje.

Prvo zmago na tritedenskih dirkah je avstralski zasedbi privozil Simon Yates leta 2018, ko je prehodil skoraj identično pot kot Primož Roglič lani. Blestel je v prvih dveh tednih Gira, pa nato popustil in ostal brez rožnate majice, za razočaranje pa se je nato odkupil s prepričljivo skupno zmago v Španiji.

Lani je Yates spet prišel na Giro zelo samozavesten in v dobri formi, potem pa je povsem popustil in iz deževne Italije odšel precej poklapan. Za slabšo predstavo se je več kot odkupil z dvema etapnima zmagama na Touru, ki je bil v lanski sezoni najboljša dirka ekipe, vsak po zmago sta dodala tudi Daryl Impey in Matteo Trentin.

Za Trentinom ostala vrzel, jo bo zakrpal Mezgec?

Prav odhod odličnega Italijana (seli se v CCC), nekdanjega evropskega prvaka in svetovnega podprvaka iz Yorkshira, je bil hud udarec za ekipo pred letošnjo sezono. Trentin je lahko zmagoval na zelo raznovrstnih terenih in je bil vedno, ko so etape postale nekoliko težje, v igri za visoko uvrstitev. Po svojih šprinterskih sposobnostih je bil Trentin zelo podoben Luki Mezgecu, ki je bil zato marsikdaj prikrajšan za vlogo kapetana v ekipi, v tej sezoni pa bi se mu znalo ponuditi precej več priložnosti za odmevne rezultate.

Teh tudi lani ni primanjkovalo, spomnimo se le izvrstnih predstav in dveh etapnih zmag na dirki po Poljski, od koder je odpotoval na EP v Alkmaar in dirkal izvrstno, a se je moral v zaključku zelo zahtevne dirke zadovoljiti z osmim mestom. Dobre forme žal ni uspel vnovčiti še na Vuelti, kjer je imel v prvih etapah najprej nekaj smole, potem pa si je v padcu poškodoval kolk in medenico in Mezgec je moral predčasno zaključiti zanj zelo dobro sezono 2019.

Uspešnost sezone z letnico 2020 bo v veliki meri odvisna od forme bratov Yates, predvsem Adama, ki je lani v vlogi kapetana na Touru razočaral. Zdaj dvojčka prihajata v najboljša kolesarska leta, Simon je svoj potencial na tritedenskih dirkah že dokazal s prej omenjeno zmago na Vuelti, Adama pa ta korak še čaka. Vodstvo ekipe z izkušenim Mattom Whitom v vlogi športnega direktorja zagotovo upa, da bodo vsaj ponovili lanskih 35 zmag in 8. mesto na svetovni lestvici. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ