Mladenič na evropskem vrhu, Bujakovi za Slovenijo najboljša uvrstitev

Mladenič na evropskem vrhu, Bujakovi za Slovenijo najboljša uvrstitev
21.09.2023 AVTOR: DZ, foto: Kolesarska zveza Slovenije

Z vožnjami na čas se je začelo evropsko prvenstvo, ki sicer poteka v senci nekaterih drugih dirk v tem obdobju. Kljub vsemu pa. Joshua Tarling je postal prvak med elito. Eugenija Bujak osma.

Pokrajina Drenthe gosti evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu. Prvi dan prvenstva so bile na sporedu vožnje na čas. V ospredju seveda članska ura resnica, ki je bila sicer precej krajša od ene ure. Kolesarji so morali premagati 28,7 km dolgo traso, ki je bila obenem tudi nadvse hitra.

Emmen je gostil start in cilj. Komaj 19-letni Britanec Joshua Tarling, ki vozi za Ineos Grenadiers in je medaljo osvojil že na svetovnem prvenstvu med elito je zdaj stopil še dve stopnički više. Postal je evropski prvak. Progo je premagal s časom 31:30. Povprečna hitrost pa kar 54,667 km/h. Nadvse prepričljivo je premagal Stefana Bisseggerja, ki je za njim zaostal za 42 sekund.

Tretji je bil Wout Van Aert z zaostankom 43 sekund. Sledili so Mikkel Bjerg, Mattia Cattaneo, Nelson Oliveira, Daan Hoole, Remi Cavagna, Yves Lampaert in Sjoerd Bax. Prvih 25 kolesarjev je v povprečju vozilo več kot 50 km/h. Eden izmed favoritov Stefan Kung je med vožnjo grdo padel in na cilj prišel na 11. mestu. Slovenija med elito predstavnika ni imela.

Ravno tako 28,7 km dolgo traso s startom in ciljem v mestu Emmen so morale opraviti članice. Po pričakovanjih je zmagala Marlen Reusser, ki je progo premagala v 35 minutah in 53 sekundah. Povpračna hitrost pa 47,989 km/h. Anna Henderson je za njo zaostala za 43 sekund, Christina Schweinberger pa na tretjem mestu še sekundo več. Tu so bile razlike precej manjše in Eugenija Bujak je na osmem mestu zaostala za 1:09. Njena povprečna hitrost pa 46,499 km/h. Pred njo so bile še četrta Cordon Ragot, Kopecky, Kiesenhofer in Markus.

Med mlajšimi člani je do naslova prvaka na 19,8 km dolgi progi prišel Belgijec Alec Segaert. Drugi je bil Carl Frederik Bevort in tretji Gustav Wang. Med mladinci je prvak postal Albert Withen Philipsen. Jorgen Nordhagen je bil drugi, tretji pa Sente Sentjens. Erazem Valjavec je bil 22., Jaka Marolt pa 23. Njun zaostanek na 19,8 km dolgi trasi pa 1:41. Anže Ravbar je zasedel 48. mesto.

Med mladinkami je naslov pripadel Italijanki Federici Venturelli. Stina Kagevi je bila druga, tretja pa Hannah Kunz. Neža Zupančič je bila 25, Ema Podberšič 32., Sara Pestotnik pa 38. Zoe Backstedt je prvo mesto osvojila med mlajšimi članicami. Antonia Niedermaier je bila druga, Anniina Ahtosalo pa tretja. Nika Bobnar je zasedla 27. mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ