Mladi Francoz do zmage, Dumoulin pridobil tri sekunde

Mladi Francoz do zmage, Dumoulin pridobil tri sekunde
11.09.2015 AVTOR: D. Z.
Tom Dumoulin je v zaključku 19. etape dirke po Španiji napadel Fabia Aruja in pridobil tri sekunde prednosti. Zmagal je Alexis Gougeard.

Na dirki po Španiji so kolesarji opravili z 19. etapo. Ta je predstavljala nekakšen uvod v sobotno zahtevno preizkušnjo. A vseeno je bila tudi ta etapa še kako zahtevna. Prave ravnine ni bilo. 185 km dolga etapa se je začela v Medini del Campu in končala v Avili. Kolesarji pa so morali premagati tudi dva kategorizirana vzpona. Po 105 kilometrih so prišli na vrh 1440 metrov visokega vzpona tretje kategorije Alto de Valdvia. Sledil je spust. Po 150 kilometrih dirkanja pa so se morali povzpeti še na vzpon druge kategorije.

Govorimo o Altu de la Parameri. Vrh na 1395 metrih nadmorske višine so dosegli po 167 kilometrih dirkanja. Potem pa še spust v Avilo. Tam pa zanimiv in vsekakor zahteven zaključek po granitnih kockah. Do cilja so morali kolesarji namreč premagati dobra dva kilometra dolg vzpon, ki se je izkazal za zelo zahtevnega in selektivnega. Po pričakovanjih so tokrat glavno besedo imeli ubežniki. Kar 24 se jih je zbralo v ospredju, privozili pa so si več kot 15 minut naskoka.

Ubežno skupino so sestavljali Gougeard (Ag2r La Mondiale), Christian Knees (Sky), Amael Moinard (BMC), David Arroyo, Ricardo Vilela (Caja Rural-Seguros RGA), Cyril Lemoine (Cofidis), Fabio Duarte, Leonardo Duque, Juan Pablo Valencia (Team Colombia), Maxime Bouet (Etixx-Quick Step), Mickael Delage (FDJ), Jerome Coppel (IAM Cycling), Nelson Oliveira (Lampre-Merida), Maxime Monfort, Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal), Andrei Amador, Fran Ventoso (Movistar), Natnael Berhane (MTN-Qhubeka), Ben King (Cannondale-Garmin), Jimmy Engoulvent (Europcar), Tiago Machado, Eduard Vorganov (Katjuša), Pavel Brutt (Tinkoff-Saxo) in Markel Irizar (Trek).

Ti so vozili svojo dirko, medtem ko je po 72 prevoženih kilometrih v glavnini prišlo do padca. Na tleh se je znašel drugi v skupnem seštevku Fabio Aru, ki je pred etapo za vodilnim Tomom Dumoulinom zaostajal za vsega tri sekunde. Dumoulin je zaradi padca ostal v ozadju, medtem ko je Aru večkrat prišel do zdravniškega avtomobila. Očitno pa kaj hujšega le ni bilo. 44 kilometrov pred ciljem je ubežnike napadel Tiago Machado, kasneje sta se mu pridružila Gougeard in Leonardo Duque.

Ob vznožju zadnjega vzpona so si privozili 50 sekund prednosti pred prvo zasledovalno skupino. V glavnini so pobudo pri narekovanju ritma imeli člani Giant Alpecina, ki so branili rdečo majico. Kmalu sta v ospredju ostala samo še Gougeard in Machado, a tudi Portugalec je 22 km pred ciljem popustil. Glavnina je takrat zaostajala že za dobrih 18 minut. 22-letni Alexis Gougeard je ostal sam in nadaljeval v samostojnem pobegu. Tudi na granitnih kockah v Avili ni popuščal.

Član moštva AG2R La Mondiale se je tako lahko veselil prestižne zmage v šele drugi sezoni med elito. Drugi je bil Nelson Oliveira, tretji pa Maxime Monfort. Zaostala sta za 40 oziroma 44 sekund. Glavnine boj za etapno zmago ni zanimal. Zato pa je bil Alejandro Valverde zelo aktiven. Tudi zaključni vzpon v Avili je začel z rahlo prednostjo pred skupino z rdečo majico. Potem pa je ta kratek, a zahteven vzpon izkoristil tudi Dumoulin.

Do vznožja je imel še dva pomočnika Degenkolba in Craddocka.  Taka trasa mu ustreza in Nizozemec je to dokazal. Dumoulin je napadel, Aru pa ni mogel odgovoriti na ta napad. Dumoulinu se je v zavetrju v zadnjem kilometru in pol vozil samo Moreno, medtem ko sta se v lov podala Aru in Pozzovivo. A do cilja ju nista mogla ujeti. Dumoulin je tako pridobil dodatne tri sekunde prednosti perd Arujem in jih ima zdaj šest. Joaquin Rodriguez je z 1:24 zaostanka tretji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ