Mladi kolesarji na treh dirkah ugnali starejše, Božič deseti, Polanc in Mikelj do zmag

Mladi kolesarji na treh dirkah ugnali starejše, Božič deseti, Polanc in Mikelj do zmag
19.08.2012 AVTOR: D. Z.
Prvi imeni današnjega kolesarstva sta brez dvoma John Degenkolb in Arnaud Demare. Prvi, star je 23 let, je dobil drugo etapo na Vuelti. Drugi ima komaj 20 let in je bil najboljši na klasiki Vattenfall Cyclassics.
Demare najboljši na Vattenfall Cyclassics
V Nemčiji je bila na sporedu skoraj 250 kilometrov dolga klasika Vattenfall Cyclassics, ki spada med dirke Svetovnega koledarja. Na dirki je nastopilo kar pet Slovencev in Gregor Gazvoda je bil eden izmed kolesarjev, ki so bežali večji del dirke. Ko jih je glavnina dobrih 60 kilometrov pred ciljem ujela, je napadla sedmerica kolesarjev, med katerimi je bil tudi Simon Špilak. Vendar je bil tudi ta pobeg neuspešen. Zadnji, ki je poskušal s pobegom je bil Ben Hermans, vendar ga je glavnina ujela.

Zmagovalca je tako odločil šele ciljni sprint glavnine, kjer je bil po več kot šestih urah dirkanja najmočnejši komaj 20-letni Arnaud Demare. Premagal je precej bolj izkušenega Andreja Greipla. Tretji je bil Giacomo Nizzolo, sledili pa so še Tom Boonen, lanski zmagovalec Edvald Boasson Hagen, Mark Renshaw ... Najboljši Slovenec je bil Borut Božič, ki je v tem sprintu zasedel deseto mesto. Grega Bole je bil 15. Do cilja je prišel še Gregor Gazvoda, medtem ko sta Kristjan Koren in Simon Špilak odstopila.

Degenkolb dobil sprint na Vuelti
Na dirki po Španiji je bila na sporedu druga, 181 kilometrov dolga etapa od Pamplone do Viane. Kolesarje je najbolj ovirala predvsem vročina, medtem ko je bilo že od začetka bolj ali manj jasno, da bo zmagovalec znan šele v ciljnem sprintu glavninie. Vsi poskusi pobega so bili neuspešni in tako so se med sabo lahko udarili sprinterji. V pravi zmešnjavi se je najbolje znašel mladi John Degenkob.

Nemec, sicer član Argosa Shimana, je tik pred ciljno črto uspel prehiteti Allana Davisa in Bena Swifta. V skupnem seštevku je vodstvo ubranil Jonathan Castroviejo. Vse pa se lahko spremeni že v tretji etapi, ki bo precej bolj zahtevna in bo že prvi preizkus za kolesarje, ki se želijo boriti za visoke uvrstitve v skupnem seštevku.

Polanc in Pibernik za dvojno zmago
In, če govorimo o uspešnih mladih kolesarjih, potem ne moremo mimo članov Radenske. Že tri dni nastopajo na enodnevnih dirkah na Češkem. V zadnji dirki za VN Helia so mladi predstavniki ljubljanskega moštva povsem prevladovali. Jan Polanc se je veselil zmage, drugo mesto pa je osvojil njegov klubski kolega Luka Pibernik. Tretji je bil Stanislav Kozubek.

V petek je bil na sporedu kriterij. Dobil ga je domačin Alois Kankovsky, najboljši Slovenec pa je bil Luka Pibernik, ki je zasedel šesto mesto. Njegov uspeh je z desetim mestom dopolnil Jan Polanc. V soboto pa so se kolesarji pomerili še na 180 kilometrov dolgi dirki, ki jo je po dobrih štirih urah dirkanja dobil Martin Hacecky. Premagal je Popkova in Franzoija. Andrej Rajšp je bil z 21 sekundami zaostanka peti.

Mikelj najboljši v Avstriji

Dan po državnem prvenstvu v gorski vožnji so se kolesarji Save podali na dirko avstrijskega pokala v Avstrijo. Na 160 kilometrov dolgi dirki po Burgenlandu je do odločilne poteze prišlo, ko je napadla skupina sedmih kolesarjev, med katerimi sta bila tudi Dejan Bajt in Tim Mikelj. Slednji je v zaključku sledil napadu Floriana Gaugla in s skupnimi močmi sta uspela vse do cilja zadržati prednost pred najbližjimi zasledovalci.

Zmagovalca je določil sprint dvojice, v katerem pa je bil Mikelj prepričljivo močnejši. Kolesar Save se je veselil zaslužene zmage, Gaugl je bil s stremi sekundami zaostanka drugi. Sprint za tretje mesto je dobil Gauglov klubski kolega pri Vorarlbergu Andreas Hofer, ki je premagal Dejana Bajta. Slednji je bil s 56 sekundami zaostanka četrti. Robert Vrečer je z dobrimi tremi minutami zaostanka zasedel deseto mesto.

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ