Mladinca do črte v igri za medalje

Mladinca do črte v igri za medalje
11.08.2012 AVTOR: D. Z.
Na evropskem prvenstvu so na cestni preizkušnji na svoj račun prišli mladinci. S četrtim in petim mestom sta se izkazala Mohorič in Katrašnik.

Rezultati, mladinci, 129 km
1. WACHTER Alexander (AVT) 2:59:22, povp. hitrost: 43,152 km/h
2. TURGIS Anthony (FRA) +0:01
3. BALLERINI Davide (ITA)
4. MOHORIČ Matej (SLO)
5. KATRAŠNIK Gašper (SLO)
6. TROIA Oliviero (ITA)
7. FAGLUM KARLSSON Marcus (ŠVE)
8. STRAHOV Dimitrij (RUS)
9. HERKLOTZ Silvio (NEM)
10.JANSEN Amund (NOR) vsi isti čas
37. OTONIČAR Martin (SLO)
81. PER David (SLO)

Na evropskem prvenstvu mlajših kategorij, ki poteka na Nizozemskem, so kolesarji in kolesarke začele s cestnimi preizkušnjami. Mladinci so morali premagati šest krogov oziroma 129 kilometrov. Na startu je bilo 176 kolesarjev, med katerimi je bilo tudi pet Slovencev. To so bili Matej Mohorič, Gašper Katrašnik, Martin Otoničar, David Per in Jure Miškolin.

Že kmalu po startu so se začeli vrstiti številni padci, zaradi katerih je že prišlo do prve selekcije. Dirko so bolj kot vzponi zaznamovali tehnično zahtevni in številni ovinki, ozke ceste in močan veter. Čeprav so mnogi pričakovali sprint glavnine, je v petem krogu prišlo do pobega deseterice kolesarjev. Med temi ubežniki sta bila tudi dva Slovenca, in sicer Matej Mohorič in Gašper Katrašnik.

Zadnji krog so začeli s prednostjo 40 sekund. A glavnina v ozadju je bila zelo aktivna in tri kilometre pred ciljem je imela ubežna skupinica samo še 20 sekund prednosti. V ospredju je prišlo do prvih napadov in tako so se v lovu za prestižnimi kolajnami pred ostalimi ubežniki znašli trije kolesarji. Kmalu zatem se je tej trojici pridružil še Mohorič in Slovenija je v igri za medalje imela svojega kolesarja.

Kilometer pred ciljem je ta četverica ubežnikov imela pet sekund prednosti pred prvimi zasledovalci, med katerimi je bil tudi Katrašnik. Glavnina jim je sledila s 15 sekundami zaostanka in obetal se je izjemen zaključek. Najprej je napadel Mohorič, ki pa preostalih treh ni uspel presenetiti. Tako je sledil sprint, v katerem je bil najboljši Avstrijec Alexander Wachter. Drugo mesto je pripadlo Francozu Anthonyju Turgisu, tretje pa Italijanu Davideju Balleriniju.

Mohorič je bil četrti, prvi zasledovalci pa so se lahko borili za peto mesto. V tem sprintu je bil najmočnejši prav Gašper Katrašnik. Martin Otoničar in David Per sta dirko končala v glavnini, Jure Miškulin pa je padel in je zato moral odstopiti.

"Z nastopom naših tekmovalcev sem izredno zadovolje. Celotno dirko smo imeli pod nadzorom in tudi v odločilnem trenutku sta bila naša tekmovalca na pravem mestu. Na žalost se nam na koncu ni vse izšlo kot smo želeli, zato imam nekoliko grenak priokus, kajti medalja je bila zelo blizu. Vendar smo kljub vsemu pokazali, da z mladimi odlično delamo in od te generacije lahko še veliko pričakujemo," je po dirki dejal selektor mladinske reprezentance Andrej Cimprič.

V nedeljo bo nastopila še šesterica slovenskih predstavnikov. Urška Kalan v kategoriji mlajših članic, med mlajšimi člani pa bomo pesti lahko stiskali za peterico Klemen Štimulak, Luka Pibernik, Andrej Rajšp, Tim Mikelj in Jan Tratnik.Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ