Mladinci izjemno. Brez medalje, a trije med deseterico

Mladinci izjemno. Brez medalje, a trije med deseterico
14.10.2016 AVTOR: D. Z.
Izjemno dirkanje slovenskih mladincev na SP v Katarju. Žiga Horvat peti, Žiga Jerman šesti in Jaka Primožič osmi. Medalja je bila dosegljiva!
.

Šesterica izjemnih Slovencev
Svetovno prvenstvo v katarski Dohi. Petek je bil namenjen mladinkam in mladincem. O mladinkah smo že pisali. Zdaj so s cestno dirko opravili še mladinci. Ti so morali prevoziti 135,5 km dolgo preizkušnjo. Na startu je bilo tudi kar šest slovenskih kolesarjev. Reprezentanco so sestavljali Nik Čemažar, Jaka Primožič, Tadej Pogačar, Žiga Jerman, Martin Lavrič in Žiga Horvat.

Od naših smo po napovedih selektorja Andreja Cimpriča veliko pričakovali. In šesterica vsekakor ni razočarala. Fantje so se skozi celotno dirko vozili v ospredju in se tako izognili številnim padcem. Na ravninski, a tehnično zahtevni progi so bili nadvse aktivni in dobrih 50 km pred ciljem se je v ospredju najprej izoblikovala skupinica treh kolesarjev – med njimi je bil tudi svetovni prvak v vožnji na čas McNulty – kmalu zatem pa se je v lov za njimi podala manjša zasledovalna skupina.

Trije Slovenci med ubežniki
Tej so poveljevali predvsem slovenski mladinci. Kmalu se je v ospredju zbrala skupina 20 kolesarjev, med katerimi so bili kar trije Slovenci. Med velesilami je bila to skupaj z Dansko najštevilčnejša reprezentanca v ospredju. Reprezentanco so v ospredju zastopali Horvat, Primožič in prvi sprinter Jerman.

Očitno pa so bili v glavnini kolesarji preveč utrujeni, da bi lahko zmanjšali zaostanek za ubežniki. Ta se je vrtel okrog 35 sekund, 20 kilometrov pred ciljem pa se je povečal že na minuto. Prave složnosti med ubežniki sicer ni bilo, saj je hitro prišlo do nekaterih napadov. Preostale velesile so vedele, da so trije Slovenci zares močni, kar so dokazali z dirkanjem skozi celotno sezono. Največ dela sta pri narekovanju ritma opravila Primožič in Horvat.

Protinapad Dancev
Zaradi pospeševanj in potem upočasnjevanj, pa taktiziranja je glavnina v naslednjih kilometrih uspela zmanjšati razliko. 18 km pred ciljem sta napadla Sweeny in Marchetti. Dolgo sta bežala, a skupinica ju je ujela. 11,8 km pred ciljem je z enim izmed Dancev Kronom napadel tudi Horvat. Slovenci so tako nakazali, da so ohranili dovolj moči tudi za nove napade.

Ko so ju ujeli, je napadel Johansen. To je bila odločilna poteza. Skupaj z rojakom Egholmom sta se dobrih devet km pred ciljem odpeljala. Nihče ni odgovoril in s skupnimi močmi sta si hitro privozila dobrih deset sekund naskoka. V lov sta se podala Francoz Brunel in Jaka Primožič. Kmalu je Egholm ostal sam v ospredju. Glavnina je medtem povsem popustila in je sedem km pred ciljem zaostajala že skorajda za minuto in pol.

Horvat do petega mesta
Brunel je uspel ujeti Johansena, a tudi zasledovalci so bili zelo blizu. Predvsem po zaslugi Primožiča. Štiri km pred ciljem je imel Egholm še 14 sekund naskoka. Brunela in Johansena so zasledovalci ujeli prav ob vstopu v zadnji kilometer.

Je pa takrat že bilo jasno, da bo sicer vidno utrujeni Egholm osvojil zlato medaljo. V ozadju pa izjemen boj za preostali dve medalji. Nemec Niklas Markl je bil drugi, tretji pa Švicar Reto Muller. Četrto mesto je osvojil Italijan Luca Mozzato. Najboljši Slovenec je bil Žiga Horvat, ki je svetovno prvenstvo končal na petem mestu. Izjemen uspeh sta dopolnila še šesti Žiga Jerman in osmi Jaka Primožič.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ