Mladinci pokazali pravo moč. Domen Novak osmi! Polona Batagelj 16. v Nemčiji, Matej Mohorič 18. na Kitajskem (foto)

Mladinci pokazali pravo moč. Domen Novak osmi! Polona Batagelj 16. v Nemčiji, Matej Mohorič 18. na Kitajskem (foto)
21.07.2013 AVTOR: D. Z.
Na evropskem prvenstvu na Češkem sta bili na sporedu dve cestni preizkušnji. Pri mladincih se je z osmim mestom izkazal Domen Novak.

Sedmerica Slovencev
Prav mladinci so se na 123 kilometrov dolgo progo podali prvi. Šlo je za zahteven krog, na katerem se je preizkusilo tudi sedem slovenskih predstavnikov. To so bili David Per, Domen Novak, Žiga Ručigaj, Matic Šafarič Kolar, Gašper Katrašnik, Matic Veber in Kristjan Kumar.

Že v prvem krogu je na strmem spustu prišlo do množičnega padca, v katerega pa Slovenci niso bili vpleteni. Na stometrskem odseku tlakovane ceste je v drugem krogu ravno tako prišlo do padca. V predzadnjem krogu se je ubežnikom pridružil Žiga Ručigaj.

Francoza premočna, Novak blizu medalji
V zadnjem krogu je na zahtevni trasi prišlo do hude selekcije in zmage se je lahko veselil Francoz Franck Bonnamour. Za 22 sekund je premagal sonarodnjaka Elia Gesperta. Tretji Mathias van Gompel je zaostal za 46 sekund. Odlično je zaključek odpeljal tudi Domen Novak, ki je zasedel osmo mesto. Na cilj se je pripeljal 48 sekund za zmagovalcem.

"Zares sem se dobro počutil in v klanec nisem imel nikakršnih težav. Škoda, da je bil sprint postavljen kilometer po vrhu klanca, sicer bi bil povsem realno v boju vsaj za bron," je dejal Novak. Ručigaj, ki se je izkazal s pobegom, je na koncu zasedel zasedel 34. mesto, po prihodu v cilj pa je povedal: "Šel sem, kolikor so nesle noge, toda to ni bilo dovolj, da bi lahko pomagal Rusu, ki je edini še lahko obrnil pedale s polno močjo. Škoda. Do cilja ni bilo več daleč." Matic Šafarič Kolar je bil 39., David Per pa 40.

Cimprič zadovoljen s prikazanim
"Zelo sem zadovoljen, s tem, kako so fantje pristopili k dirki in pokazali svoj borbeni karakter. Verjetno bi več iztržili s taktiziranjem, ki pa ga je pri tako mladih kolesarjih težko doseči," je dejal selektor Andrej Cimprič in pojasnil:

"Vsaj David Per, Šafarič Kolar in Domen Novak so namreč precej prezgodaj pokazali svoje mišice in jim za zaključek ni ostalo dovolj dinamita v nogah. Kot reprezentanca pa smo lahko veseli, kakšen vtis smo pustili na dirki, sploh pa, da imamo toliko kolesarjev za tako težko preizkušnjo, kot je bila današnja."

Urška Kalan odstopila

Po mladincih so se z nadvse težko progo soočile še ženske do 23 let. Tu so prevladovale Italijanke. Z minuto prednosti pred ostalimi je zmagala Susanna Zorzi. Druga je bila njena sonarodnjakinja Francesca Cauz, tretja pa Hana Solovej. Urška Kalan je odstopila. Do cilja je prišlo vsega 49. kolesark.

Matej Mohorič 18. na Kitajskem
S 13. etapo se je končala etapna dirka ekstra kategorije Tour of Qinghai Lake, na kateri so nastopali kolesarji Save iz Kranja. Zadnjo etapo je dobil Američan Jacob Keough, najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič, ki je zasedel 17. mesto. V skupnem seštevku se je zmage veselil Iranec Mirsamad Pourseyedi Golakhour.

Za 42 sekund je ugnal Kazahstanca Jevgenija Nepomnjašija. Tretji je bil z dobro minuto zaostanka Danil Fominjih. Oba sta člana kontinentalne ekipe Astana. Najboljši izmed slovenskih predstavnikov je bil Matej Mohorič, ki je s tremi minutami in 38 sekundami zaostanka zasedel 18. mesto. Dirko so končali tudi nekdanji zmagovalec Gregor Gazvoda, Mark Džamastagič, Tim Mikelj, Nik Burjek, Matej Razingar, Jure Bitenc, Blaž Jarc, Žiga Grošelj in Aldo Ino Ilešič.

Polona Batagelj 16. dan pred koncem
Na etapni dirki prve kategorije Internationale Thüringen Rundfahrt der Frauen je šesto etapo v Schmoellnu dobila Italijanka Valentina Scandolara, ki je po 102 kilometrih dirkanja na cilj prišla po samostojnem pobegu. Ohranila je deset sekund prednosti pred glavnino, v kateri je sprint za drugo mesto dobila Lucinda Brand. Tretja je bila Adrie Visser. Najboljša slovenska predstavnica je bila Polona Batagelj, ki je zasedla 16. mesto.

V skupnem seštevku je vodstvo brez težav obdržala Emma Johansson. Premoč moštva Orica AIS potrjuje tudi trenutno drugo mesto Sarah Gillow, ki za klubsko kolegico zaostaja za 32. sekund. Tretja je Lisa Brennauer, ki ima že več kot minuto in pol zaostanka. Polona Batagelj je z dobrimi 16 minutami zaostanka 31. Na dirki nastopajo še Urša Pintar, Špela Kern, Alenka Novak in Petra Zrimšek.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ