Mladinsko EP v krosu: odlična štafetna nastopa slovenske reprezentance

Mladinsko EP v krosu: odlična štafetna nastopa slovenske reprezentance
04.08.2022 AVTOR: Sporočilo za javnost, KZS/Matej Zalar

Ekipa Slovenija 1 je osvojila odlično osmo mesto, Slovenija 2 pa je po slabem štartnem izhodišču napredovala na 79. mesto.

Na hitri, a mestoma izredno tehnični skalnati progi v švicarski Capriasci so se naši dekleti in fantje odlično znašli v gneči in oblakih prahu. V štafeti Slovenija 1 so nastopili najboljši trije: Gašper Štajnar, Tine Terpin in Maruša Tereza Šerkezi, ki so skozi dirko napredovali za osem mest. V štafeti Slovenija 2 pa so dirkali Filip Boškin, Nik Golob in Nastja Ahačič ter se s 122. štartnega mesta povzpeli na 79.
Na daljši progi očiten napredek

Slab štartni položaj druge ekipe je bil posledica padca Nika Goloba v torkovem razvrstilnem kronometru. Za Filipa Boškina, ki je v štafeti štartal prvi, je bil tako poleg gneče na precej ozki progi glavni izziv prah, zaradi katerega se v začelju skupine praktično ni videlo nič. A s hrabrim nastopom je poskrbel za manjši čudež in na 4,5 kilometrov dolgem krogu napredoval kar za okoli 45 mest. Nik Golob se je za včerajšnji padec oddolžil s tem, da je pridobil še od deset do petnajst mest in predal štafeto Nastji Ahačič, ki je sicer nekaj malega izgubila.

Za Slovenijo 1 je prvi dirkal Gašper Štajnar in predal štafeto na 20. mestu. Tine Terpin je napredoval na sedmo mesto, Maruša Tereza Šerkezi pa je nekaj mest izgubila, tudi zato, ker so nekatere konkurenčne ekipe poslale v zadnji štafeti na progo fante.

Zmagala je češka štafeta A, drugi so bili Švicarji, tretji Avstrijci. Slovenija 1 je zaostala za 1:32, Slovenija 2 je imela že 8:34 zaostanka. Osmo mesto je po besedah selektorja Matjaža Budina nad pričakovanji in lahko tako optimistično pričakuje sobotno dirko v olimpijskem krosu, kjer bosta predvsem Maruša in Tine začela z dobrega štartnega položaja. A še prej naša najhitrejša mlada temovalca čaka eliminator.
Kratek eliminator

Niti Maruša niti Tine ne slovita po eksplozivnosti, a sta se vseeno uvrstila med 32 deklet oziroma 64 fantov, ki bodo nastopili v izločilnih bojih. V reprezentanci pred eliminatorjem sicer nimajo visokih pričakovanj, saj je glavni cilj poleg štafete predvsem sobotni olimpijski kros.

Kot kvalifikacijska vožnja za kros na izpadanje je štel komaj 600 metrov dolgi torkov razvrstilni kronometer. Danes bo eliminator potekal na isti progi. Po Budinovih besedah bo odločal predvsem štart oziroma prvih dvajset sekund, ko gre proga navkreber. V nadaljevanju bo na zaviti progi skoraj nemogoče prehitevati in bo predvsem pomembno braniti položaj.

Rezultati štafete XCR U17
Značke: Gorsko
Ključne besede:
evropsko prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ