Množični padec in zmaga Merlierja

Množični padec in zmaga Merlierja
19.02.2024 AVTOR: DZ

UAE Tour se je začel. Druga etapna dirka v svetovni seriji v sezoni. Med favoriti je Adam Yates. Prvi dan so glavno besedo imeli sprinterji. Prišlo je do množičnega padca.

Začela se je 6. dirka UAE Tour, ki spada v World Tour. Al Dharfa Walk Madinat Zayed je gostil start prve eape, cilj pa Liwa. Etapa je bila dolga 141 kilometrov in je bila pisana na kožo sprinterjem. Številni so na tej dirki. Tudi Merlier, Jakobsen, Welsford, Gaviria, Bauhaus, Molano, Groves, Ackermann, Groenewegen …

A najprej so morali prestati puščavske pasti. Vsi so opozarjali predvsem na morebitni veter s strani. Ker ga v prvem delu ni bilo, je prišlo do pričakovanega pobega. Samo dva kolesarja sta se podala sama v ospredje. To sta bila Mark Stewart in Marco Murgano. Oba člana moštva Corratec-Vini Fantini. Ekipi Soudal Quick Step in Visma Lease a Bike sta skrbeli, da razlika ni bila prevelika.

Vmes je bilo nekaj nervoze, a vse se je vrnilo v “normalno” stanje 50 kilometrov pred ciljem. Kolesarji so potem vstopili še v zaključna dva kroga, dolga 18 kilometrov. Ubežnika sta se predala, nobena ekipa pa v zadnjih desetih kilometrih ni uspela sestaviti pravega sprinterskega vlaka. Hitrosti so bile preprosto prevelike in sprinterji so hitro ostali brez pravih pomočnikov.

V zadnjem kilometru je pihal še nasprotni veter. Ko se je sprint praktično že začel, je prišlo do množičnega padca. Več kot 20 kolesarjev se je znašlo na tleh. Nekateri sprinterji so vseeno ostali spredaj in najboljši sprint je uspel Timu Merlierju. Belgijec je premagal Arvida de Kleijna in Jakuba Mareczka. Edini slovenski predstavnik Luka Mezgec je bil 82. Pred kolesarji je zdaj posamična vožnja na čas, potem pa že etapa s ciljnim vzponom na Jebel Jais.

Na dirki po Rwandi - na njej kot predstavnika moštva UAE Team Emirates Gen Z nastopata tudi Gal Glivar in Anže Ravbar - je za kolesarji druga etapa. Vse skupaj se je začelo z ekipno vožnjo na čas v Kigaliju. Najhitreje so z 18,3 km dolgo preizkušnjo opravili člani moštva Soudal Quick Step. S povprečno hitrostjo 53,47 km/h so progo premagali s časom 20:32. Drugo mesto je pripadlo moštvu Israel Premier Tech s Chrisom Froomom.

Razvojna ekipa UAE Team Emirates Gen Z je bila četrta. Povprečna hitrost peterice z Ravbarjem in Glivarjem je znašala 51,23 km/h. Kronometer kljub vsemu ni štel v boju za skupni seštevek, tako da se je vse začelo znova z drugo etapo. To je dobil Itamar Einhorn, ki je ugnal mladega Williama Lecerfa in Pepijna Reinderinka. Glivar je bil 17., Ravbar pa 75. Sicer pa ima dirka kar osem etap, tudi gorski posamični kronometer.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ