Množični padec, poškodovani Alaphilippe in izjemni Evenepoel

Množični padec, poškodovani Alaphilippe in izjemni Evenepoel
24.04.2022 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na eni strani stres in strah ob padcu Juliana Alaphilippa, na drugi veselje ob zmagi Remca Evenepoela. To je dan Quick Stepa na dirki Liege-Bastogne-Liege. Matej Mohorič 37.

Liege-Bastogne-Liege. Zadnja izmed serije dirk in enodnevnik klasik. Četrta od petih velikih enodnevnih dirk. Kolesarji so morali premagati 257 kilometrov in številne vzpone. Tudi letos so traso v samem zaključku nekoliko spremenili.

Na startu 108. dirke sta bila med 172 kolesarji tudi dva Slovenca Jan Polanc in Matej Mohorič. Pobeg dneva je uspel naslednjim kolesarjem: Sylvain Moniquet, Harm Vanhoucke, Bruno Armirail, Jacob Madsen in Fabien Doubey. Po 40 kilometrih pobega se je tej skupini pridružila še ena, in sicer v sestavi: Pau Miquel, Baptiste Planckaert, Paul Ourselin, Marco Tizza, Kenny Molly in Luc Wirtgen.

V ospredju se je tako zbrala skupina 11 kolesarjev, ki so jo poskušale velike ekipe v glavnini imeti pod nadzorom. Ko so se težji vzponi v drugi polovici dirke, ob povratku iz Bastogne v Liege začeli, je tudi ubežna skupina pričela razpadati. Potem pa je 41 kilometrov pred ciljem, ko so bili na čelu glavnine kolesarji Bahrain Victoriousa prišlo do množičnega padca.

Okrog 30 kolesarjev se je znašlo na telh. Najbolj jo je skupil Julian Alaphilippe. Morali so ga odpeljati v bolnišnico. Prvi pa mu je na pomoč priskočil sicer tekmec Romain Bardet, ki je bil tudi na cilju vidno pretresen. Padel je tudi Wilco Kederman. Mnogi so ostali ujeti v ozadju. Tudi Alejandro Valverde, ki se je od dirke želel posloviti z zmago, pa Bauke Mollema in Sergio Higuita. Je pa v ospredju ostal Matej Mohorič.

Tudi Jan Polanc je kapetanom pomagal do čim boljšega položaja ob začetku Redouta. To je bil predzadnji vzpon dneva, po prevoženih 228 kilometrih. Kolesarji Bahrain Victoriousa so poskušali z napadi in pokrivanjem vseh napadov, pobudo pri narekovanju ritma pa so prevzeli kolesarji Quick Stepa, tako da je postalo jasno, da se Remco Evenepoel odlično počutil.

Tik pod vrhom Redouta je Evenepoel tudi ostro napadel, sledili pa mu ni mogel nihče več. Naslednjih 29 kilometrov je prevozil v samostojni vožnji. 22 kilometrov pred ciljem je ujel in kmalu tudi pustil za sabo še zadnjega ubežnika Armiraila. Evenepoel je zadnji vzpon dneva Cote de la Roche aux Faucons začel s 30 sekundami prednosti pred zasledovalci, a to je bilo dovolj. Belgijec se je ob prvem nastopu na tej dirki lahko veselil prestižne zmage.

Quick Step pa je končno prišel do zmage na veliki klasiki, saj jim do zdaj prav nič ni uspevalo. Na Fauconsu so tudi v ozadju napadali, tako da je tudi Wout Van Aert nekoliko popustil, a v nadaljevanju je uspel ujeti priključek in tako smo videli sprint za drugo mesto. Osvojil ga je Quinten Hermans iz moštva Intermarche Wanty Gobert. Wout Van Aert je bil tretji. Na odru so tako bili trije Belgijci, kar se je zgodilo prvič po letu 1976. Mohorič je dirko zaključil na 37. mestu, Polanc pa na 57.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ