"Modra limuzina" v Franciji dokončala delo

"Modra limuzina" v Franciji dokončala delo
16.06.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Zadnjo etapo dirke Criterium du Dauphine je dobil Dylan Van Baarle. Jakob Fuglsang še drugič dobil dirko, tokrat s pomočjo, kot je sam rekel "Modre limuzine."

Dirka Criterium du Dauphine se je končala z osmo etapo. Ta je bila sicer kratka, a nadvse zahtevna. Kolesarji so morali na vsega 131 kilometrov dolgi poti med Clusesom in Champeryjem premagati kar sedem kategoriziranih vzponov. Štiri vzpone tretje kategorije, dva prve in enega druge kategorije. Jakob Fuglsang je branil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku, a razlike so bile še zelo majhne. Vzpenjanje se je začelo takoj po startu in Thibaut Pinot je bil sprva zelo aktiven.

A Fuglsangova Astana je bila nadvse prepričljiva. Potem se je v ospredju izoblikovala skupina 13 ubežnikov. Skupino so sestavljali: Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step), Dylan Van Baarle (INEOS), Jack Haig (Mitchelton Scott), Felix Grosshartner (Bora-Hansgrohe), Carlos Verona (Movistar), Sebastian Reichenbach (Groupama-FDJ), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Carl Fredrik Hagen (Lotto-Soudal), Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida), Alessandro De Marchi (CCC) in Warren Barguil (Arkea-Samsic).

Ta skupina je našla skupni jezik in tako so kolesarji dolgo vozili zelo složno. Med etapo sta odstopila drugi v skupnem seštevku Adam Yates in Steven Kruijswijk. Alaphilippe je pridno nabiral točke na gorskih ciljih, tako da si je dokončno zagotovil majico za najboljšega v tem točkovanju. Na predzadnjem vzponu – govorimo o klancu prve kategorije na Cote des Rives – pa je imel največ moči Haig.

Na 8,4 km dolgem klancu s 6,2-odstotnim povprečnim naklonom je 20 kilometrov pred ciljem napadel, pridružil pa se mu je lahko samo še Van Baarle. Ostali so popustili. Ubežnika sta skupaj nadaljevala tudi na zadnjem vzponu na Champery. Gre za 2,7 km dolg klanec s 6,3-odstotnim povprečnim naklonom. Na koncu sta za zmago obračunala v sprintu. in sam nadaljeval proti cilju.

Tokrat je Van Baarle sprint začel na prvem mestu, Haig pa ga ni uspel prehiteti. Van Baarle je tako moštvu INEOS priboril še drugo etapno zmago v dveh dneh. Tretji je bil Hagen, ki je zaostal za 50 sekund. Boj za končno zmago je potekal okrog dve minuti za etapnim junakom. Tu pa nihče ni imel dovolj moči, da bi v težave spravil Fuglsanga in kolesarje Astane, ki so bili vseskozi prepričljivi. Na koncu so se ob Fuglsangu vozili še Gorka Izagirre, Magnus Cort in Aleksej Lucenko.

"Skočil sem v modro limuzino in pripeljala me je do cilja," se je po dirki pošalil Fuglsang. Danec je to dirko dobil še drugič v karieri. Prvič jo je pred dvema letoma: "Pričakoval sem, da bo dan celo težji, kot je bil. Vendar pa so kolegi opravili izjemno delo. Ubežna skupina je bila primerna, saj je najbojlši v skupnem seštevku zaostajal za pet minut. Yates in Kruijswijk sta odstopila. Morda je bil včerajšnji dan v mrazu in dežju preveč zahteven za mnoge. Danes pa je ekipa opravila izjemno delo."

Fuglsang bo zdaj vse moči usmeril v dirko po Franciji. Sicer pa je dirko na drugem mestu končal Tejay Van Garderen, ki je zaostal za 20 sekund. Tretji je bil Emanuel Buchmann. Sledili so Poels, Pinot, Teuns, Lucenko, Martin, Quintana, Bardet, Porte, Lambrecht, Barguil … NA dirki so nastopili trije Slovenci. Luka Mezgec je včeraj odstopil. Jan Tratnik je dirko končal na 63. mestu. Luka Pibernik je bil 98.

Oba sta opravila ogromno dela, sa je kolesar Bahraina Meride Dylan Teuns nosil rumeno majico najboljšega v skupnem seštevku. Zeleno majico je osvojil Wout Van Aert. Najboljši med mladimi je bil Bjorg Lambrecht. Astana je bil razglašena za najboljšo ekipo. Najboljši na gorskih ciljih pa je bil Julian Alaphilippe.

Criterium du Dauphine, končni vrstni red
1. Jakob Fuglsang (Dan, Astana) 30:44:27
2. Tejay Van Garderen (ZDA, EF Education First) +0:20
3. Emanuel Buchmann (Nem, Bora Hansgrohe) 0:21
4. Wout Poels (Niz, Team Ineos) 0:28
5. Thibaut Pinot (Fra, Groupama FDJ) 0:33
6. Dylan Teuns (Bel, Bahrain Merida) 1:11
7. Aleksej Lucenko (Kaz, Astana) 1:12
8. Dan Martin (Irs, UAE Team Emirates) 1:12
9. Nairo Quintana (Kol, Movistar) 1:24
10. Romain Bardet (Fra, AG2R La Mondiale) 1:38
11. Richie Porte (Avs, Trek Segafredo) 1:44
12. Bjorg Lambrecht (Bel, Lotto Soudal) 3:17
13. Warren Barguil (Fra, Arkea Samsic) 5:28
14. Xandro Meurisse (Bel, Wanty Gobert) 5:29
15. Sebastien Reichenbach (Švi, Groupama FDJ) 6:26
63. Jan Tratnik (Slo, Bahrain Merida) 56:07
98. Luka Pibernik (Slo, Bahrain Merida) 1:29:19

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ