Modular Virtus - snemljivi e-pogon za kolesa

Modular Virtus - snemljivi e-pogon za kolesa
22.09.2014 AVTOR: Matej Zalar
Švicarsko-japonsko podjetje Sunstar je predstavilo pogonski sitem Modular Virtus, ki običajno kolo v le nekaj minutah spremeni v električnega.
Poplavi električnih koles kar ni in ni videti konca. Tako je bilo tudi na letošnjem Eurobikeu na skoraj vsaki stojnici moč zaslediti električna kolesa, popularni pa postajajo tudi tako imenovani add-oni za električna kolesa - dodatki in nadomestki običajnih sistemov.

Eden takih je tudi Modular Virtus, snemljivi motor in baterija, ki ga v le nekaj minutah lahko namestimo na običajno kolo, pa naj gre za mestno, cestno ali gorsko kolo. Hkrati pri proizvajalcu obljubljajo, da bo izdelek Virtus odpravil zaenkrat glavno pomanjkljivost e-koles - astronomsko ceno izdelkov.

Motor nudi električno pomoč do 25 km/h, gre pa za 250-vatno, 55 Nm različico z večsenzorskim upravljalcem. Kontrolna enota nadzoruje delovanje motorja, raven asistence motorja, ter hkrati beleži tudi kadenco, navor, hitrost in kot gonilke. Kontrolno enoto lahko uporabljamo tudi brez motorja in opravlja funkcijo kolesarskega računalnika. Povežemo jo s pametnim telefonom, preko katerega tudi nadzorujemo delovanje motorja.

Sunstar ponuja tri različne baterije: 11 Ah, 400 Wh baterijo, nameščeno na zadnji cel kolesa ali na zgornjo stran spodnje cevi okvira, ter zmogljivejšo možnost z dvema baterijama: osnovno na zgornji strani spodnje cevi in dodatno 8 Ah, 300 Wh baterijo, nameščeno na spodnjo stran spodnje cevi okvira. Dokupimo lahko tudi LCD ekran, če ne želimo sistema upravljati preko telefona.

Model Virtus tehta 3,2 kilograma, cena pa žal še vedno ni znana. Pri Sunstarju obljubljajo, da bo sistem na voljo kot ločena pogonska enota in integriran v celotno kolo. Kdaj bo prišel na tržišče, pa zaenkrat ostaja skrivnost.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ