Mohorič do štirih odbitnih sekund v zlatem kilometru, Remco besen

Mohorič do štirih odbitnih sekund v zlatem kilometru, Remco besen
31.08.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Benelux Tour

Z zelo dinamično prvo etapo se je začela dirka po Beneluksu, kjer Matej Mohorič cija na sam vrh v skupnem seštevku. Začel je zelo dobro, v zlatem kilometru je nabral štiri odbitne sekunde, etapo pa je dobil Tim Merlier.

Leta 2018 je dirko po Beneluksu, takrat še Binck Banck Tour, Matej Mohorič že dobil. Tekmece je presenetil z napadom na začetku dirke in bil nato dovolj močan, da je prednost zadržal do konca, kar je šlo Belgijcem močno v nos.

Letos je na dirko prišel kot eden od favoritov za končno zmago, predvsem z odličnimi vožnjami v letošnji sezoni si je zgradil renome in nanj v pelotonu nihče več ne gleda zviška. Prva etapa je bila posejana s pastmi, pihal je močan veter s strani, v kaosu pa se je Mohorič znašel odlčno. Glavnina se je razbila na več delov, pred zlatim kilometrom pa se je Mohorič znašel celo v pobegu.

Zlati kilometer je posebnost dirke po Beneluksu, gre namreč za vnaprej določenih 1000 metrov v zadnjem delu etape, med 25 in 15 kilometrom. V tem kilometru so na voljo trije šprinti, na vsakem pa zmagovalec dobi 3 odbitne sekunde, drugi 2 in tretji 1. Mohorič je v pobegu šprintal dobro in si privozil štiri odbitne sekunde, največ med vsemi kolesarji, kar je na tej dirki, kjer so razlike tradicionalno zelo majhne, že dobra popotnica.

Uničen obroč in jeza Remca

Nato je o zmagovalcu odločal šprint glavnine, v katerem se je vlak Bahrain Victoriousa nekoliko izgubil, Phil Bauhaus pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Najhitrejši je bil Tim Merlier, ki nadaljuje sanjsko sezono Alpecin Fenixa, v kateri so zbrali že 25 zmag.

Drama se je odvijala tudi nekoliko bolj v ozadju, na enem od odsekov z bočnim vetrom je Gianni Vermeesch zapeljal nekoliko pred Remca Evenepoela, ta se je zaletel vanj in uničil prednji obroč. Več kot minuto je trajala menjava iz nevtralnega avtomobila, Remco je besnel, na koncu pa izgubil 57 sekund. Zdaj Remcu v boju za skupno zmago skorajda ne preostane več drugega kot eden od njegovih dolgih samostojnih napadov, zato lahko z veseljem pričakujemo nadaljevanje dirke.

Po prvem dnevu dirkanja na severu Evrope pa ne more biti zadovoljen niti Peter Sagan, ki je med etapo pristal na tleh in si "pridelal" nekaj odrgnin, a je lahko nadaljeval z dirko, v cilj je prišel v skupini z Evenepoelom.

Danes je pred kolesarji kronometer, dolg 11,1 kilometra. To bo za Mohoriča pravi test v boju s konkurenco, če danes ne izgubi več kot peščico sekund, bo zagotovo še bolj motiviran v nadaljevanju dirke, ki se bo končala v nedeljo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ