Mohorič dotolkel konkurenco!

Mohorič dotolkel konkurenco!
10.09.2012 AVTOR: D. Z.
Mladinec Matej Mohorič je na dirki Giro di Basilicata dobil tudi zadnjo etapo in je tako samo še potrdil zmago v skupnem seštevku.

Giro di Basilicata, skupni vrstni red:
1. Matej Mohorič (Slovenija) 10:20:12
2. Ildar Arslanov (Sibirija) 0:36
3. Vitalij Maruhin (Kazahstan) 2:04
4. Enrico Salvardor (Italija) 3:41
5. Remy Mertz (Belgija) 4:02

Obenem je bil najboljši po točkah, najboljši na gorskih ciljih in najboljši tujec.

Matej Mohorič je po zmagi na prestižni etapni dirki Giro della Lunigiana z nastopanjem nadaljeval na dirki Giro di Basilicata. Ta je za mladinca zelo zahtevna tako zaradi konkurence kot tudi zaradi številnih vzponov, ki jih morajo mladi kolesarji premagati. Matej Mohorič pa je pokazal izvrstno pripravljenost in nadarjenost tako za vožnjo v klanec kot za vožnjo na čas.

Mohorič je dobil prvi dve etapi, bil v tretji pol-etapi četrti in kot vodilni odšel na posamični gorski kronometer. Tam je, kot smo že poročali, postavil najboljši čas. Tako se je v treh dneh veselil še tretje etapne zmage in kot vodilni začel tudi zadnjo etapo. Slovenski reprezentanti so tako na 113 kilometrov dolgi etapi branili prestižno belo majico.

Mohorič je dobil že prvi gorski cilj na 11 kilometru, potem pa se je v ospredju izoblikovala skupina štirih kolesarjev. Vendar pa je v ozadju tempo narekovala slovenska reprezentanca in tako so ubežnike po dobrih 50 kilometrih dirkanja tudi ujeli. Drugi gorski cilj je dobil Garejšin, ki je bil pred začetkom deseti v skupnem seštevku, vendar je skupina tudi njega kmalu ujela.

Tako so kolesarji skupaj začeli zadnji vzpon na Valico Prestieri. Mohorič se je brez večjih težav držal najboljših in jih celo napadel. Tokrat pa v spustu. Takoj si je privozil okrog 20 sekund prednosti. Zadnje tri kilometre je začel približno pol minute pred najbližjimi zasledovalci. V cilju se je lahko veselil prepričljive zmage. Drugi je bil s 17 sekundami zaostanka Giliazov, tretji pa Maruhin.

Mohorič je dirko dobil s 36 sekundami prednosti pred Ildarjem Arslanovom. Tretji Vitalij Marhin je zaostal že za več kot dve minuti. Mohorič je bil najboljši tudi na gorskih ciljih, najboljši po točkah in tudi najboljši tujec. Sicer pa so na dirki slovenske barve zastopali še Blaž Žakelj, Martin Otoničar, Matic Kolar Šafarič, Jure Miškulin in Žiga Ručigaj.

"Zmagati na tak način je bilo nekaj posebnega. Popolna dirka zame in za ekipo. Kolegi so bili tudi tokrat izjemni, saj so ujeli vse ubežnike in zmagal sem tudi po njihovi zaslugi," je za uradno spletno stran dirke dejal Matej Mohorič, ki je še dodal: "Trenutno sem v izjemni formi, ki sem jo znal izkoristiti tako na Lunigiani kot na Basilicati. Zdaj odhajam na svetovno prvenstvo, prepričan, da se bom tam soočil z zelo borbenimi kolesarji, ki mi bodo poskušali otežiti življenje."

Polanc drugi na Češkem
Kolesarji Radenske so v teh dneh nastopali na etapni dirki druge kategorije na Češkem. Ta je imel tri etape. Zadnjo, 130 kilometrov dolgo preizkušnjo je dobil Španec Sobrino. Bolj kot to pa veseli dejstvo, da je pred prihajajočim svetovnim prvenstvom odlično formo pokazal mlajši član Jan Polanc. Ta je v zadnji etapi zasedel deveto mesto, v skupnem seštevku pa je bil drugi.

Dirko je dobil domačin Jiri Hochmann, ki je našega predstavnika ugnal zgolj za tri sekunde. Tretje mesto je zasedel Norvežan Tore Nilsen Hoem. Ta je za zmagovalcem zaostal za sedem sekund. Da je bilo še pred zadnjo etapo v igri za zmago ogromno kolesarjev, priča tudi podatek, da je deseti v skupnem seštevku zaostal zgolj za dobre pol minute. Na dirki so nastopili še Robert Jenko, Andrej Rajšp, Marko Pavlič in Jaka Bostner.

Ilešič zmaguje na Kitajskem
Trije Slovenski kolesarji se v teh dneh mudijo na Kitajskem. Aldo Ino Ilešič, Marcel Ternovšek in Andi Bajc vozijo etapno dirko po Kitajski, ki spada med dirke prve kategorije. Ta se je začela 7. septembra, končala pa se bo 12. septembra. Za kolesarji je tretja etapa. Tako kot druga, ki jo je dobil Aleksander Serebjakov, Ilešič pa je bil deveti, se je tudi ta končala v sprintu glavnine.

Dolga je bila nekaj manj kot 130 kilometrov in po slabih treh urah dirkanja je bil v sprintu najhitrejši prav Aldo Ino Ilešič. Premagal je Američana Tylerja Magnerja in Nizozemca Ivarja Slika. Andi Bajc je zasedel šesto mesto, Marcel Ternovšek pa je bil 27. Po zaslugi zmage v uvodnem ekipnem kronometru prvih pet mest v skupnem seštevku zasedajo kolesarji danskega moštva Christina Watches Onfone. Vodi pa Martin Pedersen pred Thomasom Freijem in Stefanom Schumacherjem. Ilešič je s 16 sekundami zaostanka sedmi.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ