Mohorič, Roglič in Hrastnikova poskrbeli za nov vrhunski teden slovenskega kolesarstva

Mohorič, Roglič in Hrastnikova poskrbeli za nov vrhunski teden slovenskega kolesarstva
17.08.2021 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti, Bahrain Victorious

Primož Roglič, Matej Mohorič, Monika Hrastnik in Andrej Hauptman so glavni akterji tokratne rubrike Hudičev jezik.

Moho potrjuje potencial za enotedenske dirke

Na dirko po Poljski se Matej Mohorič ni posebej pripravljal, po dirki po Franciji je poskrbel predvsem za nekaj malega oddiha, ki mu je še bolj kot v fizičnem prav prišel s psihičnega vidika. Da je forma s francoskih cest ostala v nogah, je pokazal že v San Sebastianu in na dirko po Poljski upravičeno prišel z visokimi cilji.

Dve etapi sta bili zanj kot naročeni, v obeh je bil najbolj agresiven kolesar, a je dvakrat naletel na razpoloženega Joaa Almeido, ki je bil ravno za odstotek boljši. Almeida je s Poljske odnesel dve etapni zmagi, Mohorič pa štiri vrhunska druga mesta - tri v etapah in še enega v skupnem seštevku.

Morda najbolj impresivna je bila njegova vožnja v kraljevski etapi dirke, ko je na dolgem zaključnem vzponu brez težav ostajal zraven in na koncu za las zaostal le za Nikiasom Arndtom. Almeida je bil tokrat prehud zalogaj, tudi zaradi prednosti, ki si jo je priboril v vožnji na čas, a je Mohorič z mestom na odru za zmagovalce lahko zadovoljen. V zadnjih tednih so apetiti narasli, po dveh zmagah na Touru je bilo nadaljevanje niza na Poljskem na dlani, vsekakor pa je dobil potrditev, da se na enotedenskih dirkah lahko bori za zmago.

Ne bo dolgo čakal na novo priložnost - ob koncu meseca ga čaka dirka po Beneluksu, ki jo je leta 2018 presenetljivo dobil. Tudi tokrat bo Mohorič v takšni formi eden od glavnih favoritov za zmago na belgijskih cestah.

Zmagal, nato oddal majico, zdaj pa bo treba premagati pasti prvega tedna

Primož Roglič je v prvih treh dneh letošnje Vuelte naredil vse prav. Na uvodnem kronometru je bil prepričljivo najboljši, drugo šprintersko etapo je zaključil brez težav in padcev, na zahtevni prvi gorski etapi dirke pa ni imel težav s sledenjem ritmu glavnih konkurentov - še več, izgledal je, kot da ima v nogah še kar nekaj rezerve.

Za nameček mu je uspelo oddati še rdečo majico in vsaj naslednjih nekaj dni mu o medijskih obveznostih po dirki ne bo treba razmišljati. Prvi del naloge je končan z odliko, zdaj pa prihaja naslednji, morda še težji. Cel prvi teden dirke je posejan z etapami, kjer pasti ne manjka, že danes je pred kolesarji razgiban teren in predvsem veter, ki bo krojil naslednje etape.

V bočnem vetru bo morala biti ekipa Jumbo Visme zelo pazljiva, da Rogliča obdrži na pravem mestu in prepreči, da bi se njegova Vuelta sesula v prah zaradi kakšnega padca v koncentraciji. Glede na to, da se na Picon Blancu njegovi ekipni kolegi niso izkazali, bodo naslednje etape zanje popravni izpit.

Upajmo, da ga bodo - tako kot Roglič prve tri etape - opravili z odliko.

Šov v Mariboru z odlično Hrastnikovo dobiva nove razsežnosti

Dirka svetovnega pokala v gorskokolesarskem spustu v Mariboru je v svetovnem merilu že nekaj časa zelo dobro sprejeta, proga je zanimiva, organizacija pa dobra. V zadnjih letih tudi v očeh slovenskih ljubiteljev gorskega kolesarstva dobiva precej več pozornosti, saj blesti Monika Hrastnik.

V roku tedna dni je pod Pohorjem najprej osvojila naslov evropske prvakinje, minulo nedeljo pa je velikemu številu gledalcev, ki so se zbrali ob progi, pripravila nov šov. Nekoliko počasnejši zgornji del ji je odnesel mesto na stopničkah, četrto mesto v družbi najboljših spustašic sveta pa je zavidanja vreden dosežek.

Upajmo, da bo Hrastnikova nadaljevala v takšnem slogu in da bo dirka v Mariboru v prihodnjih letih pritegnila tudi kakšnega od gledalcev, ki sicer gorskokolesarskih dirk ne spremlja. Kot to počnejo dirka po Sloveniji, pokal Vitranc, Zlata lisica, …

Hauptmanov skorajšnji odhod meče senco na reprezentančne uspehe

Andrej Hauptman je tvorec vseh slovenskih cestnih kolesarskih odličij, prvega kot kolesar, naslednjih treh pa kot selektor in mirna avtoriteta, ki je znal povezati slovenske zvezdnike v homogeno celoto.

Že nekaj časa je znano, le uradno še ne, da Hauptman ne bo več selektor reprezentance. Da bo s koncem olimpijskega ciklusa zaključil svoje delo, si je kot cilj zadal že pred leti, vseeno pa bi ga najbrž uspeli prepričati v nadaljevanje, če se ne bi zamenjala vodstvena garnitura na Kolesarski zvezi Slovenije. Novi predsednik Pavel Marđenović sicer še ni naredil križa čez podaljšanje pogodbe s Hauptmanom, a tudi glede na molk trenutno še selektorja se zdi gotovo, da reprezentance ne bo več vodil.

Hauptmanova izguba bo, če bo do nje na koncu res prišlo, velik udarec za slovensko reprezentanco, tudi zaradi njegovega vodstva so se zgodili rezultatski presežki minulih let. Morda pa si Hempi vendarle še premisli, priložnosti za vodenje kolesarskih Lea Messija in Cristiana Ronalda v istem reprezentančnem dresu se vendarle ne izpusti kar tako iz rok.

Hudičev jezik se vrača naslednji torek, ko bo, upajmo, Primož Roglič še vedno trdno na poti proti zmagi na Vuelti št. 3.Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ