Mohorič začenja v Španiji, Mezgec nadaljuje v Arabiji

Mohorič začenja v Španiji, Mezgec nadaljuje v Arabiji
29.01.2024 AVTOR: DZ, vir: Bahrain Victorious

Matej Mohorič bo sezono 2024 začel na etapni dirki po Valenciji, medtem ko je tekmovalno že aktiven Luka Mezgec. Zdaj bo nastopal na za njegovo ekipo domači dirki AlUla Tour.

Matej Mohorič bo novo kolesarsko sezono začel 31. januarja, ko se bo v Španiji začela 75. dirka po Valenciji. V sporočilu za javnost so pri Bahrain Victoriousu zapisali, da bo Mohorič na dirki nastopal v vlogi “road captain” in v vlogi skritega aduta za morebitno etapno zmago. Sicer pa bo na petdnevni dirki najtežja četrta etapa s petimi kategoriziranimi vzponi in ciljem v kraju Vall d’Ebo, do katerega vodi dva kilometra dolg klanec s 7,4-odstotnim povprečnim naklonom.

Že v prvi etapi bi lahko vzpon, ki se konča 17 kilometrov pred ciljem poskrel za selekcijo. Gre za 7,7 km dolg klanec druge kategorije s 5,1-odstotnim povprečnim naklonom. V drugi etapi je zadnji vzpon sicer lažji (3. kategorija, dolžina 5 km, povprečni naklon 3,9 %), a se konča samo 11 kilometrov pred ciljem. Tretja etapa bo po vsej verjetnosti ustrezala sprinterjem.

Podobno, kot tudi zadnja peta, ki pa ima na 48 kilometru najtežji vzpon dirke - La Frontera je dolg pet kilometrov, povprečni naklon pa je 9,3-odstoten. A do cilja je potem še 45 kilometrov spusta in ravnine. Na startu bodo številni vrhunski kolesarji, kot so Jai Hindley, Pello Bilbao, Michael Matthews, Aleksander Vlasov, Lennard Kamna, Brandon McNulty, Santiago Buitrago …

Etape, dirka po Valenciji
1. etapa: Benicassim-Castellon, 167 km
2. etapa: Canals-Mancom de la Valldigna, 162,7 km
3. etapa: San Vicente del Raspeig-Orihuela, 161,3 km
4. etapa: Teulada Moraira-Vall d’Ebo, 175,2 km
5. etapa: Betera-Valencia, 93 km

Luka Mezgec je letos že nastopil na treh dirkah. Najprej v ZAE, kjer je dobil dirko Al Salam. Potem pa je prišel v Evropo in spet prevzel vlogo “leadouta”. Na dveh enodnevnih dirkah je zasedel 66. mesto. Obakrat je do zmag pomagal dvojima kapetanoma. V Valenciji najprej Dylanu Groenewegnu, v Castellonu pa Michaelu Matthewsu. Zdaj čaka na začetek dirke AlUla Tour, ki je za ekipo nadvse pomembna, saj je sponzor ekipe prav AlUla.

Zato imajo Avstralci na startu zelo močne kolesarje. V sprintih bo glavni adut Dylan Groenwegen, v skupnem seštevku pa bi na vrhu rad kraljeval Simon Yates. Na dirki bomo videli kar nekaj sprinterjev, ki upajo na čim ve priložnosti. Med izstopajočimi kolesarji na startni listi pa omenimo še naslednje: Tim Merlier, John Degenkolb, Davide Formolo, Rafal Majka, Finn Fischer Black, Bryan Coquard, Anders Halland Johannessen, Maximilian Schachmann, Pierre Latour …

Prva etapa bo z dvema zaključnima krogoma po meri sprinterjev. Druga ni zahtevna, a zaključek poteka v vzpon, ki sicer ni kategoriziran, pa vendarle ga lahko kdo izkoristi. V tretji lahko pričakujemo nov sprinterski obračun, medtem ko je v četrti etapi zaključek nekoliko bolj razgiban. Najtežja je zadnja, peta preizkušnja. Zdaj je vzpon, ki se konča vsega devet kilometrov pred ciljem že dobro poznan. Klanec do Skyviewsa je dolg 2,8 km, povprečni naklon pa je 12,5-odstoten. Tu se bo po vsej verjetnosti odločal zmagovalec v skupnem seštevku.

Etape, AlUla Tour
1. etapa: Al Manshiya-Al Manshiya (železniška postaja), 149,1 km
2. etapa: Alula (zimski park)-Sharaan (naravni rezervat), 199,1 km
3. etapa: Alula (letališče)-Alula (dirkališče za kamele), 170,6 km
4. etapa: Hegra-Maraya, 142,2 km
5. etapa: Alula (stari del mesta)-Skyviews of Harrat Uwayrid), 150,2 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ