Mojster za Amstel ima dovolj

Mojster za Amstel ima dovolj
29.11.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Enrico Gasparotto. Vsekakor mu lahko priznamo, da je bil mojster za klasiko Amstel Gold Race. Pri 38 letih je sporočil, da končuje kariero.

V kraju Sacile rojeni Enrico Gasparotto je sporočil, da pri 38 letih končuje nadvse uspešno športno pot. Gasparotto je sicer Italijan, a je leta 2019 prevzel švicarsko državljanstvo. V karieri se je izkazal predvsem na enodnevnih dirkah.

Zanimivo, kljub uspehom ni zabeležil etapne zmage na kakšni izmed tritedenskih dirk. Je pa redno blestel na aprilskih enodnevnih dirka. Še posebej na dirki Amstel Gold Race. Dobil jo je kar dvakrat. Leta 2012 in potem še leta 2016. Poleg tega pa je bil še dvakrat tretji na tej preizkušnji, in sicer v letih 2010 in 2018.

Gasparotto je bil del profesionalne karavane kar 16 let, med elito pa je prišel leta 2004 prek Tenaxa. Potem pa so sledile kar številne menjave ekip: Liquigas, Barloworld, Lampre-NGC, Astana, Wanty Groupe Gobert, Bahrain Merida, Dimension Data in letos NTT. V karieri je dosegel deset zmag.



Poleg že omenjenih najprestižnejših dveh je leta 2005 osvojil naslov državnega prvaka, leta 2012 pa je bil tudi tretji na klasiki Liege-Bastogne-Liege. Leta 2008 je bil najboljši kolesar na takrat drugi najmočnejši lestvici Mednarodne kolesarske zveze Europe Tour.

Leta 2007 je na dirki po Italiji po zaslugi Liquigasove zmage na ekipni vožnji na čas dva dni nosil tudi rožnato majico. "V zadnjih 20 letih je bilo kolesarstvo tudi moje življenje. 16 let med profiji in štiri med mlajšimi člani. Dolga je bila pot, na kateri sem lahko potoval po celem svetu, izkusil različne kulture, spoznal neverjetne ljudi in vzpostavil nekaj iskrenih prijateljstev," je v sporočilu zapisal Gasparotto:

"Na tej poti sem odrasel in se razvil. Kot športnik in kot oseba. Naučil sem se, kaj pomenijo odločnost, trdo delo, vztrajnost, žrtvovanje in kako se moraš po porazu znati pobrati." Gasparotto se je zahvalil ekipam za zaupanje.

Obenem pa je izpostavil, da bo zdaj imel več časa za družino. Gasparotto je tako že 14.  kolesar, ki zapušča moštvo NTT – vodstvo je po umiku sponzorja v zadnjem trenutku našlo dodatne finance in bo nadaljevalo pod imenom Qhubeka Assos.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ