Motorist podrl Petra Sagana, zmagovalca jutri ne bo na startu

Motorist podrl Petra Sagana, zmagovalca jutri ne bo na startu
29.08.2015 AVTOR: D. Z.
Jesper Stuyven je dobil 8. etapo. Peter Sagan je padel, vodi še naprej Chaves.

Na dirki po Španiji smo lahko tokrat uživali v osmi etapi. Puebla de Don Fadrique je gostil start, cilj pa je bil v Murciji. Etapa je bila dolga 182 kilometrov. Kolesarji so začeli na 1200 metrih nadmorske višine in se prvih sto kilometrov bolj ali manj spuščali vse do 200 metrov nadmorske višine. V zaključnih 40 kilometrih so morali prevoziti dva kroga.

V vsakem so se povzpeli tudi na vzpon tretje kategorije Alto de la Cresta del Gallo. Vodstvo v skupnem seštevku je branil Esteban Chaves iz Orice GreenEdga. Do pobega je prišlo po šele 35 kilometrih dirkanja. Ubežno skupino so sestavljali Iljo Keisse (Etixx-Quick Step), Jimmy Engoulvent (Europcar), Alex Howes (Cannondale-Garmin), Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida) in Angel Madrazo (Caja Rural-Seguros RGA).

Privozili so si nekaj več kot štiri minute naskoka, a že ob vstopu v zadnja dva kroga je bilo jasno, da jih bo glavnina ujela. Dobrih 45 kilometrov do cilja, tik preden je glavnina zavila proti vzponu, je prišlo do padca. Številni so bili vpleteni in so se znašli na tleh. Dan Martin, Tejay Van Garderen, Nacer Bouhanni in Kris Boeckamns so zaradi poškodb odstopili. Bouhanni je sprva še nadaljeval, potem pa je še enkrat padel in se predal.

V ospredju je napadel Howes, ki pa je potem na spustu padel. Kmalu zatem je glavnina ujela še preostale ubežnike, vendar pa se je izoblikovalo več skupin in v zasledovalni se sta se znašla tudi vodilni  Chaves in Dumoulin. Kasneje sta uspela ujeti prvo skupino. Sledili so novi napadi. Nicki Terpstra, Gianluca Brambilla … Tudi na drugem vzponu pa ni prišlo do sprememb med najboljšimi, medtem ko so v spustu napadli Chaves, Rodriguez, Valverde, Quintana …

a tudi oni z napadom niso uspeli. V skupini je bilo vsega okrog 40 kolesarjev. Sleidl je poskus Goncalvesa, Elissondeja in Losada. Privozili so si 19 sekund naskoka, medtem ko so ritem v ozadju narekovali člani Tinkoff Saxa in Treka. Peter Sagan je bil tudi zelo aktiven, a njegove upe po uspehu je pokvaril motorist, ki je Slovaka podrl na tla. Ta se je zelo jezil, a potem nadaljeval brez možnosti za zmago.

V ospredju je bila trojica ujeta in zadnji je 1,5 km pred ciljem napadel Adam Hansen. Avstralec je bil dobro na poti, a vseeno je bila skupina močnejša. Sledil je sprint, zmagal pa je Jesper Stuyven. Zmaga ima še prav poseben pomen. Kolesar Treka je do nje prišel s poškodovano roko, tako da je zvečer prišla še žalostna novica. Stuyven dirke po Španiji ne bo nadaljeval. Pello Bilbao je bil drugi, tretji pa Kevin Reza. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Vodstvo je obdržal Esteban Chaves. Tom Dumoulin je drugi, tretji pa Nicolas Roche.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ