Movistarjeva lekcija in Evenepoelova rešitev

Movistarjeva lekcija in Evenepoelova rešitev
01.02.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Remco Evenepoel ujet v vetru, a dovolj močan, da je ubranil vodstvo v San Juanu. Na Majorki spet v prvi vrsti hribolazci.

Majorka
Na Majorki se nadaljuje serija enodnevnih dirk za »Challenge Mallorca«. Včerajšnjo zahtevno preizkušnjo je najbolje izkoristil Emanuel Buchmann, ki je na današnji dirki branil lansko zmago. Na tokratni dirki od Pollence do Andratxa smo pričakovali podoben razplet. Dirka je bila dolga 169 kilometrov. Vseskozi je bila nadvse razgibana.

Poleg številnih nekategoriziranih vzponov so morali kolesarji premagati tudi šest kategoriziranih. Za konec pa so se podali še na 2,3 km dolg ciljni klanec z 8,9-odstotnim povprečnim naklonom. Kar pet vzponov se je zvrstilo že v prvih 111 kilometrih dirke in do izrazitejših napadov je prišlo prav po slabih sto kilometrih.

V ospredju se je izoblikovala skupina okrog 20 kolesarjev, vključno z Marcom Solerjem, Gregorjem Muhlbergerjem in Davidejem Vilello. Ta skupina je hitro ujela člane prvotne ubežne skupinice V zaključku je prvi resnejši napad sprožil Lennard Kamna, ki pa je padel in 15 kilometrov do cilja je pospešil Marc Soler.

Kolesar Movistarja bo imel letos večjo odgovornost, saj so ekipo zapustili Landa, Carapaz in Quintana. Solerju se je pridružil Muhlberger iz Bore Hansgrohe in hitro sta našla skupni jezik. Na zadnjem klancu pa je imel več moči Soler, ki je odločilen napad izpeljal v zadnjem kilometru.

Bil je prepričljivo močnejši in Movistarju je priboril zasluženo zmago, potem ko so se morali včeraj zadovoljiti z drugim mestom Alejandra Valverdeja. Drugi je bil tokrat Muhlberger, tretji pa Davide Vilella, ki tudi vozi za Movistar. Sledili so Kamna, Rosa, Marczynski, Fernandey, Vliegen, Buchmann in Valverde.

San Juan
Na dirki po San Juanu so se po dnevu premora kolesarji soočili s peto, tudi najzahtevnejšo etapo. San Martin je gostil start, cilj pa je bil na 2624 metrih nadmorske višine, na vrhu vzpona Alto Colorado. Etapa je bila dolga 170 kilometrov, kolesarji pa so morali pred zaključnim, 18,9 km dolgim klancem premagati še tri lažje vzpone. Majico vodilnega v skupnem seštevku je po izjemni predstavi v vožnji na čas branil mladi Remco Evenepoel. Takoj po startu je prišlo do napadov in kmalu se je izoblikovala skupina sedmih ubežnikov. Ko so si po 50 kilometrih dirkanja privozili dobre štiri minute prednosti, so v glavnini pospešili tudi člani moštva Deceuninck Quick Step. Na planoti pred začetkom zadnjega vzpona so veter s strani poskušali izkoristiti kolesarji moštev UAE Team Emirates in Bora Hansgrohe. Žrtev tega napada je bil na presenečenje mnogih prav Deceuninck Quick Step in posledično vodilni Evenepoel. Začel se je lov na vodilne. Evenepoel je kmalu ostal zgolj z enim pomočnikom, a je na zadnjem vzponu prevzel pobudo in lov nadaljeval sam. Pomagal mu je zgolj izkušeni Oscar Sevilla, ki je tudi čakal na svojo priložnost, saj je bil pred etapo tretji v skupnem seštevku. Zaključni vzpon sta začela z minuto zaostanka za vodilnimi. Kljub vsemu jima je dobrih osem kilometrov pred cilje uspelo ujeti priključek in Evenepoel je dokazal, da je že odlično pripravljen. Sledil je boj za etapno zmago. Sledili so napadi, petsto metrov pred ciljem pa je odločilnega izpeljal Miguel Eduardo Florez, sicer član moštva Androni Giocattoli Sidermec. Drugi je bil Sevilla, tretji pa Brandon McNulty. Večjih razlik ni bilo. Evenepoel je bil peti. Skupni seštevek pred zadnjima etapama? Evenepoel je na pragu končne zmage. Ima 33 sekund prednosti pred Filippom Ganno in 1:01 pred Oscarjem Sevillo. Sledijo McNulty, Florez, Oliveira, Martin, Paredes …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ