Mraz, vročina, sneg ... UCI obljublja, na prvem mestu zdravje kolesarjev

Mraz, vročina, sneg ... UCI obljublja, na prvem mestu zdravje kolesarjev
17.10.2015 AVTOR: D. Z.
Dirka po Abu Dabiju je spet obudila debato o pomanjkanju razumevanja kolesarjev, ki morajo nemalokrat dirkati v nemogočih razmerah.

Na dirki po Abu Dabiju so se morali kolesarji v prvi etapi boriti s hudo vročino. V zadnjih letih smo že videli, kako dirkajo v mrazu, snegu ... To je bilo dovolj, da so vpleteni skupaj z Mednarodno kolesarsko zvezo sprejeli poseben protokol o dirkanju v ekstremnih vremenskih pogojih. »Očitno moramo biti pozorni tudi z vidika zdravja športnikov. Protokol bo kmalu stopil v veljavo in delovali bomo v skladu s tem, « je poudaril predsednik Mednarodne kolesarske zveze Brian Cookson.

Protokol bo v veljavo stopil v sezoni 2016. Sodeč po protokolu lahko v primeru ledenega dežja, sneženja, močnega vetra, ekstremnih temperatur, slabe vidljivosti in onesnaženosti zraka kolesarji ali preostali vpleteni skličejo sestanek. Glede na razmere pa mora potem organizator sprejeti določene ukrepe. Lahko prestavi mesto starta ali cilja, spremeni lahko traso. Del trase lahko nevtralizira, dirko oziroma etapo pa lahko celo odpove. Cookson se je obenem že ozrl proti svetovnemu prvenstvu 2016.

To bo v Katarju in mnogi tudi tam pričakujejo visoke temperature, morda na tisti zgornji meji sprejemljivega. »Vse kaže, da v Katarju ne bo tako vroče, kot je bilo v Abu Dabiju. Poleg tega bo svetovno prvenstvo nekoliko kasneje kot dirka po Abu Dabiju. Dejali so mi, da so bile temperature v Abu Dabiju precej višje od običajnih v tem času. Mislim, da bo vse v redu. A vseeno bomo pozorni in bomo najprej poskrbeli za zdravje kolesarjev. Njihovo zdravje bo na prvem mestu, « je še zaključil Brian Cookson.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ