Mugerli in Kump najboljša v Beogradu, slovenski mladinci v Istri

Mugerli in Kump najboljša v Beogradu, slovenski mladinci v Istri
22.04.2012 AVTOR: D. Z.
Z etapo do Pule se je končala etapna dirka po Istri za mladince. Slovencev ni bilo v ospredju. Marko Kump in Matej Mugerli sta dobila dve dirki v Beogradu.
Tridnevna preizkušnja po Istri za mladince, ki šteje tudi za prestižni Pokal narodov v skupnem seštevku Slovencem ni prinsela vidnejšega uspeha. Miškulin je dobil prvo etapo in nosil majico vodilnega v drugi, kjer slovenski predstavniki vidnejšega mesta niso osvojili. Zadnja etapa je mladince vodila od Vrsarja do Pule. Izjemno akcijo sta izpeljala Danca Andersen in Pedersen. Glavnina ju ni mogla več ujeti, zmage pa se je veselil Pedersen. Glavnini, ki je zaostala za 36 sekund, je tako preostal boj za tretje mesto v etapi.

Dobil ga je Italijan Manzin. Najboljši Slovenec je bil tokrat Martin Otoničar, ki je zasedel 6. mesto. V skupnem seštevku sta dirko povsem v ospredju končala prav junaka zadnje etape. Pedersen se je veselil skupne zmage, Andersen na drugem mestu pa je za njim zaostal za štiri sekunde. Dirko je na tretjem mestu končal zmagovalec druge etape in do zadnje etape tudi vodilni Zurlo. Do zmagovalca ga je ločilo 19 sekund. Najboljši Slovenec je bil Otoničar. Z zaostankom 53 sekund je zasedel končno 14. mesto.

Kump najboljši v sprintu
Že v soboto je bila dirka Banja Luka - Beograd. 186 kilometrov dolgo preizkušnjo sta zaznamovala ubežnika Kristjan Fajt in Riccardo Zoidl. Njuna največja prednost je znašala nekaj manj kot dve minuti, kar je bilo premalo, da bi lahko računala na uspeh. Glavnina ju je namreč ujela deset kilometrov pred ciljem in takrat je postalo jasno, da bo zmagovalca odločal ciljni sprint večje skupine kolesarjev.

Tega je najbolje izpeljal kolesar Adrie Mobila Marko Kump, ki je premagal Luko Mezgeca (Sava Kranj) in Roberta Jenka (Radenska). Četrti je bil Zolt Der, peti pa Radoslav Rogina. "Fajt je bil zelo močan, ko je bil ujet s strani glavnine, je bila naša taktika usmerjena na Kumpa. Fantje so odlično opravili delo in zabeležili lepo število UCI točk," je dejal trener Adrie Mobila Boštjan Mervar.

Mugerli po samostojni vožnji
V nedeljo pa je bila na sporedu še skoraj dvesto kilometrov dolga dirka, ki je bila nekoliko težja kot sobotna preizkušnja. Do odločilne poteze je prišlo na 170 kilometru, ko so na vzponu napadli Matej Mugerli, Esad Hasanovič in Artem Topchanyuk. Hasanovič je v spustu padel, preostala dva ubežnika pa sta zaključni devetkilometrski vzpon na Avalo nad Beogradom začela z 20 sekundami prednosti. To je bilo za Mugerlija tudi dovolj, ki se je kaj kmalu otresel Ukrajinca in si do štirih kilometrov pred ciljem pred zasledovalci nabral že 45 sekund prednosti.

Dovolj, da se je veselil še druge zmage v tej sezoni. V ozadju je sledil napad Roberta Vrečerja in Markusa Eibeggerja. Vendar sta bila neuspešna in tako so se kolesarji za drugo mesto pomerili v zahtevnem sprintu. Dobil ga je Marko Kump, tako da je Adria Mobil slavila dvojno zmago. Riccardo Zoidl je bil tretji, Liuka Mezgec (Sava Kranj) četrti, Radoslav Rogina peti, Kristjan Fajt šesti, Der Zsolt sedmi, Kristjan Đurasek osmi, Matej Gnezda deveti in Robert Vrečer deseti.

"Taktično se nam je izšlo idealno. Po ogromni prednosti, ki so si jo nabrali ubežniki, smo modro počakali, da so druge ekipe pričele z lovljenjem, tako da smo vso energijo varčevali za zaključni del. Nasprotnika smo izkoristili, da je delal za nas. Ekipa deluje odlično, je izkušena in vsi dirkajo za skupen rezultat, ni individualistov in ni šibkih točk. Tokrat so se vse te lastnosti samo še potencirale," je dejal trener Adrie Mogila Boštjan Mervar.

foto: Adria Mobil
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ