Na belih toskanskih poteh trije Slovenci

Na belih toskanskih poteh trije Slovenci
03.03.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Bliža se dirka Strade Bianche. V soboto bosta na sporedu tako moška kot ženska preizkušnja. Pri moških na startu tudi Pogačar, Mohorič in Tratnik.

Pred kolesarji je šele 16. izvedba dirke Strade Bianche, ki pa si je kljub mladosti izborila status prestižne enodnevne klasike. Sicer se je ne uvršča med pet največjih, pa vendarle se jim po zanimivosti vsekakor približuje. Dirka po cestah in poteh Toskane je dolga 184 kilometrov, znamenita pa je postala po 11 makadamskih odsekih.

Skupa je teh odsekov kar 63 kilometrov. Siena gosti start in cilj - ta bo na zdaj že tradicionalnem mestu. Na vrhu vzpona na Piazzi del Campo. Vmes pa vzponi, makadam, zavite ceste in prelepe panorame Toskane. Prvi odseki so namenjeni temu, da se izoblikuje ubežna skupina. Po sto kilometrih se bo karavana pričela vračati v Sieno. Sledili bodo daljši vzponi, tudi 11,5 km dolg vzpona Monte Sante Marie. Gre za makadamski odsek, osmi po vrsti.

Tu bodo kolesarji vstopili v zadnjih 50 kilometrov. Sledi osemsto metrov dolg makadamski odsek Montaperti, potem pa tri kilometre dolg klanec Colle Pinzuto, ki se pohvali tudi s 15-odstotnim naklonom. Zadnji makadamski odsek se imenuje Le Tolfe. Dolg je 1,1 km, naklon tega vzpona pa je na določenem mestu celo 18-odstoten. Zaključek je vsekakor poseben. Strm vzpon - dolg je en kilometer - skoraj vse do ciljne črte. Najstrmejši del je na ozki ulici kar 16-odstoten.

Sledi le nekaj metrov dolg spust in ovinek do cilja na Piazzi del Campo. Prav na tem klancu je lani z neverjetnim napadom dirko dobil Mathieu Van der Poel. Prvič so dirko izpeljali leta 2007. Takrat je zmagal Aleksander Kolobnjev, trikrat pa je to dirko dobil Fabian Cancellara, ki si je tako prislužil tudi ime na enem izmed makadamskih odsekov. V zadnjih letih smo na vrhu videli številne kolesarske zvezdnike, kot so Van der Poel, Van Aert, Alaphilippe, Benoot, Kwiatkowski …

Najboljšo slovensko uvrstitev si delita dva kolesarja. Lani je bil Tadej Pogačar 7., prav tako je bil sedmi ob prvi izvedbi te dirke Jure Golčer. Matej Mohorič je leta 2018 zasedel 11. mesto. Kaj pa letošnji favoriti? Tadeja Pogačarja, ki je prepričljivo ponovil zmago na dirki UAE Tour mnogi uvrščajo med najresnejše kandidate za vrh. Tu sta tudi že dva zmagovalca te dirke.

Julian Alaphilippe in Tiesj Benoot. Matej Mohorič tudi cilja na visoko mesto, tu je še Jan Tratnik. Čeprav bosta manjkala tako Van der Poel kot Van Aert, bodo številni kolesarji upali na boj za najvišja mesta. Tudi Pidcock, ki je bil že lani med najboljšimi, Moscon, Matthews, Van Avermaet, Cosnefroy, Bilbao, Lopez, Kamn,a Higuita, Carapaz, Fuglsang, Dumoulin, Kuss, Barguil, Wellens, Asgreen, Ulissi … Vsekakor se obeta pestra sobota.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ