Na bližajočem se ženskem Giru se spet obeta razburljiv boj

Na bližajočem se ženskem Giru se spet obeta razburljiv boj
20.06.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Dirka po Italiji je imela osrednje mesto v tekmovalnem koledarju za kolesarke, ki blestijo na etapnih dirkah. Giro je primat izgubil, a je še vedno ena najboljših dirk v koledarju.

Ženska dirka po Italiji, Giro Rosa, že vrsto let ponuja vse tisto, kar so si tekmovalke želele videti tudi na dirki po Franciji. V lanski sezoni je s premiernim večetapnim Tourom nove dobe žensko kolesarstvo naredilo velik korak naprej, a Giro Donne prinaša drugačne, v marsičem še bolj zanimive boje na cestah.

Pri organizaciji je ženska rožnata pentlja storila velik korak naprej, potem ko so organizacijske pravice kupili pri RCS Sportu, organizatorju moške dirke. Izvedbo prevzemajo v sezoni 2024 in obljubljajo, da bodo dirko dvignili na novo raven, mnogo bližje Touru predvsem kar se tiče medijske pokritosti in izpostavljenosti. Prav to najbolj manjka ženskemu Giru – prenosi etap so kratki, največkrat dolgi manj kot uro, velikokrat smo najbolj razburljive trenutke že zamudili, ko smo na televizijske zaslone dobili sliko v živo.

Letos naj bi bilo vendarle drugače, prenos bo na Eurosportu in GCN+, kjer si boste lahko ogledali daljše prenose etap. Sicer so prireditelji, ki se od dirke poslavljajo, letos zelo »ležerno« pristopili k izvedbi, dirka je dolga deset dni, traso pa so razkrili zelo pozno. 

A ker ima Giro posebno mesto v ženskem koledarju, bo na štartu izjemno močna zasedba. Zagotovo se bo za rožnato majico borila Annemiek van Vleuten, branilka lanske zmage, ki je že trikrat osvojila prestižno italijansko dirko. Kdo ji bo stal nasproti, postaja jasno v teh dneh, do končnih štartnih list pa nas vendarle še loči nekaj dni.

Giro se bo s prologom v Chiancianu začel 30. junija. Nato sledi še sedem etap in dan premora pred odločilnim zadnjim vikendom dirke, ki se bo končala 9. julija v Olbii. 

Etape Gira Donne 2023:

1. etapa: Prolog v Chiancianu, 4.4KM (ITT)

2. etapa: Bagno a Ripoli do Marradija, 102KM

3. etapa: Formigine do Modene, 118KM

4. etapa: Fidenza do Borgo Val di Tora, 134KM

5. etapa: Salassa do Ceresa, 103KM

6. etapa: Canelli - Canelli, 104KM

7. etapa: Albenga do Alassia, 109KM

Dan premora

8. etapa: Nuoro do Sassarija, 125KM

9. etapa: Sassari do Olbie, 129KM

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ