Na dirkah v Franciji le osebje in kolesarji, ki bodo cepljeni

Na dirkah v Franciji le osebje in kolesarji, ki bodo cepljeni
18.01.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Francija sprejema nov protikoronski zakon, ki jasno določa, da imajo dostop do športnih dogodkov le športniki in osebje, ki so cepljeni, hitri testi pa ne bodo več veljavni. To bo veljalo tudi za vse največje francoske kolesarske dogodke.

V boj za rumeno majico se bodo letos lahko spustili le cepljeni športniki.

Francoska ministrica za šport Roxana Maracineanu je predstavila novi zakon, ki nastop oziroma opravljanje dela na vseh športnih dogodkih v Franciji dovoljuje le cepljenim osebam, ne glede na to, ali so Francozi ali ne. Hitri testi in PCR testi, ki so bili doslej pogoj za nastop, ne bodo več veljavni, ko zakon sprejme francoski parlament, kar pa naj ne bi bilo pod vprašajem.

Zaradi afere Đoković v Avstraliji se tudi druge države zdaj intenzivno pripravljajo na prepreke, ki lahko nastanejo ob organizaciji športnih dogodkov, v Franciji so tudi kolesarske dirke izjemnega pomena. Maracineanujeva je jasno povedala, da ne bodo tolerirali nobenih izjem in da bodo na športnih dogodkih z gledalci, kamor spadajo tudi vse kolesarske dirke, nastopali le cepljeni športniki. Enako velja tudi za hotele, v katerih bodo prebivali.

Športniki pomemben zgled za ostalo prebivalstvo

»Če želiš opravljati svojo profesijo, ali pa če želiš le uživati na športnem dogodku, moraš imeti veljavno cepilno knjižico. To velja za vse, za Francoze in za tujce, ki želijo v naši državi uživati ali nastopati na tekmovanjih. Nenazadnje imajo športniki pomembno vlogo pri tem, da prepričajo skeptike v pozitivne učinke cepiva,« je neomajna ministrica.

Športniki bodo morali biti polno cepljeni, z eno ali dvema dozama, odvisno od cepiva, od 15. februarja dalje pa bodo morali imeti tudi poživitveni tretji odmerek najkasneje štiri mesece po zadnjem odmerku, če bodo želeli, da njihovo dovoljenje za nastopanje ostane veljavno.

Večina profesionalnih kolesarjev je cepljena, po interni anonimni anketi, ki jo je opravljal UCI, je cepljenih več kot 85 odstotkov kolesarjev, a njihovo število variira po posameznih ekipah. Z novim zakonom, ki predvideva tudi poživitveni tretji odmerek, bodo Francozi pokvarili načrte nekaterim specialistom za klasike, ki se bojijo učinkov cepiva in so se želeli cepiti, ko bo Pariz - Roubaix mimo in s tem tlakovana sezona končana.

Eden takšnih je bil Greg van Avermaet, ki trdi, da mu je druga doza cepiva uničila drugi del lanske sezone, zato se je nameraval cepiti po koncu klasik, zdaj pa se bo moral verjetno cepiti še pred uvodnim vikendom v Belgiji, če želi, da bo lahko normalno nastopal v letošnji pomladi.

Francoske dirke v letošnji sezoni se sicer začenjajo 30. januarja, ko bo na sporedu GP La Marseillaise.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ