Na dirke se je vrnila legenda - Missy Giove

Na dirke se je vrnila legenda - Missy Giove
11.08.2015 AVTOR: Matej Zalar
Po dvanajstih letih pokoja se je na dirke svetovnega pokala v spustu vrnila legendarna Missy "The Missile" Giove.
Missy Giove je v devetdesetih letih postala ena prvih pravih superzvezdnic gorskega kolesarstva. Neustrašnost, posebnost in izjemna tehnika so jo izstrelili v sam vrh ženskega kolesarstva, svojo kariero pa je kronala z zlato medaljo v spustu v Vailu leta 1994. 

Kariero je zaključila leta 2003, najbolj burno obdobje njenega življenja pa se je šele začelo. Po upokojitvi se je ukvarjala z različnimi posli do leta 2009, ko so jo v New Yorku aretirali. Obtožena je bila posedovanja in distribucije kar 175 kilogramov marihuane, za kar jo je čakala šestmesečna zaporna kazen in blažji hišni pripor še nadaljnjih pet let. 

Nato je pretekli vikend šokirala s povratkom na dirke UCI-ja. Prvič po petih letih je lahko zapustila zvezno državo Virgina, pravi razlog pa se skriva drugje. "Na žalost je moja partnerica zbolela za rakom. To je je***o težka in strašljiva stvar. Pogovarjali sva se o tem, kaj bi še želela početi v življenju, in ena od njih je bila tudi ta, da bi me lahko spremljala na kolesarski dirki. Presenetila me je, a sem seveda pristala," je pred dirko povedala Missy. 

Američanka v preteklih letih skoraj ni vozila kolesa, niti ga nima v lasti, zato si ga je za dirko morala izposoditi. Pomagal ji je rojak Cam Zink, ki ji je zagotovil model YT Carbon Tues.

"Cam mi je resnično pomagal, poslal mi je kolo, YT je neverjeten. Res sem uživala, upam, da bom lahko kolo obdržala, saj ne želim spet povsem oditi iz gorskega kolesarstva. Camu še enkrat najlepša hvala," je povedala po dirki v Windhamu.

Končala jo je na zelo spodobnem 16. mestu, dobrih 40 sekund za zmagovalko. Glede na to, da je z dirk odsotna že 12 let, v preteklih petih letih pa kolesa skorajda ni vozila, je dosežek na meji neverjetnega. Tudi za legendarno Missy. 

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ